Bernarda Gradišnik i Anđela Jakšić Stojanović / - MPNI
21/03/2024 u 10:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Jakšić Stojanović-Gradišnik: Fokus na naučnu i tehnološku saradnju Crne Gore i Slovenije

Za veoma kratko vrijeme ostvaren je zapažen rezultat na svim nivoima obrazovnog procesa, zaključile su tokom sastanka ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović i ambasadorka Republike Slovenije Bernardu Gradišnik.

Tokom sastanka, ministarka je upoznala ambasadorku sa dosadašnjim rezultatima u oblastima obrazovanja, nauke i inovacija. 

- Naučna i tehnološka saradnja između Crne Gore i Republike Slovenije biće u fokusu u narednom periodu. Saradnja na ovom polju će se dodatno intenzivirati kroz Konkurs za sufinansiranje naučne i tehnološke saradnje između Crne Gore i Republike Slovenije za period 2025-2026. godine koji je objavljen 8. marta - saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI).

Cilj konkurs je, kako je istakla ministarka, da omogući našim istraživačima da sa kolegama iz Republike Slovenije rade na zajedničkim projektima, razvijaju mobilnost, razmjenjuju stečena znanja i iskustva i da kao rezultat zajedničkog rada na projektu, potencijalno apliciraju i učestvuju u evropskim programima za nauku i istraživanje.

Takođe, konkurs će omogućiti i sufinansiranje međusobnih posjeta istraživača koji će sprovoditi zajedničke istraživačke projekte.

- Slovenačke naučne institucije i kompanije su veoma zainteresovane za saradnju sa Naučno-tehnološkim parkom, Fondom za inovacije,  Inovaciono-preduzetničkim centrom „Tehnopolis“ i visokoobrazovnim institucijama - kazala je Gradišnik.

Sagovornice su se složile da su obrazovanje i nauka oblasti kroz koje će se dodatno učvrstiti tradicionalno odlični bilateralni odnosi Crne Gore i Slovenije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:53