SA KONFERENCIJE / - FOTO: MPNI
23/05/2024 u 12:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Jakšić-Stojanović: Kroz mobilnost, stručno usavršavanje i zajedničke projekte, gradimo mostove ka boljoj budućnosti

Kroz mobilnost, stručno usavršavanje i zajedničke projekte, gradimo mostove ka boljoj budućnosti, kazala je ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović.

U saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke i inovacija (MPNI), Ministarstvo kulture i medija je povodom obilježavanja Mjeseca Evrope, organizovalo na Cetinju konferenciju “Prezentacija mogućnosti u okviru EU programa Kreativna Evropa, Horizont Evropa i Erasmus plus”.

Crna Gora je, kako je saopšteno iz MPNI, učesnica programa Kreativna Evropa, najznačajnijeg fonda Evropske unije za oblast kulture, od samog uspostavljanja programa.

Jakšić Stojanović je kazala da je impresivan budžet od 95.5 milijardi eura najambicioznijeg programa Evropske unije za istraživanje i inovacije “Horizont Evropa” dostupan i crnogorskoj naučno inovativnoj zajednici, privredi i industriji i to pod istim uslovima koje imaju i sve članice Evropske unije.

- Sa druge strane, Erasmus plus je program koji nudi brojne mogućnosti novim obrazovnim i profesionalnim horizontima za studente, saradnike, profesore i istrazivače širom Evrope i svijeta - navodi se u saopštenju.

image

SA KONFERENCIJE

- FOTO: MPNI

Jakšić Stojanović je istakla da je Erasmus plus ključni alat u unapređenju kvaliteta obrazovanja i istraživanja i podržavanju mladih talenata da ostvare svoje potencijale, što je ujedno i vizija Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija.

Kako se dodaje u saopštenju, Jakšić-Stojanović je kazala da posvećenost Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija ovim programima podstiče naše naučnike, inovatore i mlade ljude da se uključe i iskoriste prilike koje su pred njima.

- Ponosni smo i jako zadovoljni saradnjom koju imamo sa Ministarstvom kulture i medija i zbog činjenice da smo svjesni da zajedno možemo da učinimo mnogo više za očuvanje i promociju naše bogate kulturne baštine - zaključila je Jakšić Stojanović.

Prisutnima su se obratile i ministarka kulture Tamara Vujović, načelnica Direkcije za programiranje i podršku upravljačkom tijelu u okviru Ministarstva evropskih poslova Irena Bošković i  programska službenica za međunarodnu pomoć, socijalnu politiku i civilno društvo u okviru Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Ana Mariguesa Lorentzen.

Nakon uvodnih obraćanja Anđela Radulović, Rina Muhaj i Milena Ražnatović su predstavile EU programe za nauku i inovacije, obrazovanje i kulturu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. jun 2024 01:50