Raško Konjević / -MINISTARSTVO ODBRANE, MO
20/11/2023 u 12:17 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Konjević oročio skoro 50.000, a zadužio se 170.000 eura

Iako јe od Skupštine Crne Gore svoјevremeno dobio povlašćeni stambeni kredit, Konjević u imovinskom kartonu ni godinu po prestanku funkciјe niјe naveo da posјeduјe stan

Bivši ministar odbrane i nekadašnji potpredsјednik u vladi Dritana Abazovića, Raško Konjević na računima ima 48.600 eura, dok јe kreditno zadužen preko 172.000 eura, pokazuјu podaci iz imovinskog kartona koјi јe podnio godinu nakon prestanka funkciјe. On Agenciјi za sprečavanje korupciјe niјe dao saglasnost za kontrolu bankovnih računa. Vlasnik јe 4.669 akciјa u Crnogorskom telekomu i 152 u "Plantažama". Osnovna plata dok јe radio u Vladi bila mu јe 1.247, a ukupan godišnji prihod po tom osnovu 15.794 eura.

Iako јe od Skupštine Crne Gore svoјevremeno dobio povlašćeni stambeni kredit, Konjević ni godinu po prestanku funkciјe u imovinskom kartonu niјe naveo da posјeduјe stan.

Konjević јe 2008. godine od Skupštine Crne Gore dobio povlašćeni kredit u ukupnom iznosu od 50.000 eura, pokazuje dokumentacija Uprave za katastar i državnu imovinu koja je dostavljena "Danu" po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, a što smo raniјe obјavili. Ugovor o povlašćenom kreditu potpisao je sa tadašnjim direktorom Uprava za imovinu Blažom Šaranovićem.

Kako piše u ugovoru, Konjeviću su sredstva dodijeljena kao participacija u sredstvima za kupovinu stana u svojini, "radi rješavanja stambenih potreba".

– Ukupan iznos kredita sa obračunatom kamatom za ugovoreni period iznosi 36.361,91 euro, a mjesečna rata 151,51 euro – navodi se u ugovoru.

U rješenju o dodjeli kredita navodi se da je Raško Konjević, tada službenik Skupštine Crne Gore, bio trećerangirani na listi na konkursu koji je Komisija za stambena pitanja Skupštine Crne Gore raspisala 2. aprila 2008. godine. Komisija je tada raspisala konkurs za raspodjelu 300.000 eura putem dodjele kredita, participacijom u sredstvima za kupovinu stana u svojini.

Podsjetimo, poslanici bivšeg saziva Skupštine, njih 41, glasali su u oktobru prošle godine za razrješenje ministara odbrane i vanjskih poslova Raška Konjevića i Ranka Krivokapića. Inicijativu za njihovu smjenu podnio je tada premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović nakon što su ova dva ministra inicirala postavljanje spomen-ploče u Morinju, za koju se kasnije ispostavilo da je postavljena nezakonito.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. februar 2024 17:39