Petar Koprivica / - MUP
19/04/2024 u 10:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Koprivica: Crna Gora posvećena borbi protiv terorizma na Zapadnom Balkanu

Crna Gora posvećeno radi na ispunjenju svih obaveza iz Zajedničkog akcionog plana za borbu protiv terorizma na Zapadnom Balkanu, kao i na usaglašavanju budućih potreba zemalja na polju jačanja mehanizama na suzbijanju terorizma i nasilnog ekstremizma, kazao je državni sekretar Petar Koprivica.

Koprivica je učestovavao na XV Regionalnom sastanku nacionalnih P/CVE koordinatora zemalja Zapadnog Balkana (RNNC), koji je održan u Tirani 17. aprila u svojstvu nacionalnog koordinatora Nacionalnog međuresornog operativnog tima za prevenciju i suzbijanje nasilnog ekstremizma, terorizma, pranja novca i finansiranja terorizma.

Regionalni sastanak je organizovan od strane Inicijative za Integrisano upravljanje unutrašnjom bezbjednošću (Integrative Internal Security Governance initiative - IISG), a na njemu su pored nacionalnih koordinatora Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovne, Sjeverne Republike Makedonije, Albanije i Kosova, prisustvovali predstavnici ambasada Velike Britanije i Holandije, kao i više predstavnika međunarodnih partnera (Delegacija EU, DG Home, RAN PS, CEPOL, EUROPOL, GCERF, CeO projekti, UN kancelarija za suzbijanje terorizma, TAIEX i drugi).

image

Petar Koprivica na sastanku Regionalnom sastanku

- MUP

Tema XV Regionalnog sastanka je bila sagledavanje stanja realizovanih aktivnosti iz Zajedničkog akcionog plana za borbu protiv terorizma na Zapadnom Balkanu, kao i usaglašavanje budućih potreba zemalja na polju jačanja mehanizama na suzbijanju terorizma i nasilnog ekstremizma.

- Uzimajući u obzir da u Crnoj Gori problem nasilnog ekstremizma nije posebno izražen, ali da nijedna država nije imuna na ovu pojavu te da rizik uvijek postoji, radićemo u kontinuitetu na jačanju postojećih mehanizama i kreiranju novih, uz unapređenje strateškog okvira naše zemlje - kazao je Koprivica.

Učesnici su posebnu diskusiju vodili o budućim koracima i oblastima koje je potrebno dodatno snažiti u svakoj državi pojedinačno.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. jun 2024 14:01