Momo Koprivica sa Nikol Otala, zamjenicom američke ambasadorke / - BOJANA CUPIC
24/02/2024 u 10:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Koprivica: Američki eksperti da nam pomognu u borbi protiv kriminala i korupcije

Vlada vidi mogućnost da Ambasada SAD obezbijedi podršku kroz organizaciju obuka u oblasti finansijskih istraga, pranja novca i oduzimanja nezakonito stečene imovine

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica pozvao je predstavnike SAD da se uključe u rad naših operativnih timova koje će obrazovati Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije, kako bi nam pomogli u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Kako je saopšteno iz Vlade, Koprivica se sastao sa zamjenicom ambasadorke SAD Nikol Otala, direktoricom kancelarije Biroa za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i sprovođenje zakona (INL) u Crnoj Gori i predstavnicima ovog Biroa.

"Kabinet potpredsjednika Vlade je upoznao predstavnike Biroa da će se kontinuirano raditi na jačanju međuresorske saradnje svih organa koji djeluju u borbi protiv korupcije, na način što će se u okviru Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije obrazovati operativni timovi na nižem nivou, sačinjeni od eksperata koji će direktno, uz podršku međunarodnih partnera, raditi na tekstu Strategije i akcionog plana, saopšteno je iz Vlade.

Imajući u vidu da jačanje vladavine prava čini okosnicu oba procesa, Koprivica je upoznao sagovornike sa aktivnostima Vlade na planu zakonodavne reforme.

Kako se navodi u saopštenju, na nivou Vlade, obrazovana je međuresorska radna grupa, koja radi na izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju korupcije, a čiji je zadatak da implementira preporuke Savjeta Evrope i EK, te dostigne najveće standarde u ovoj oblasti.

Koprivica je istakao da je Vlada spremna da u rad Savjeta pozove eksperte SAD-a kako bi direktno dali doprinos na samim sjednicama Savjeta i u radu radnih grupa.

- Ovo bi značilo priliku da strani eksperti direktno prate potencijalne projekte bitne za oblast korupcije i organizovanog kriminala, kao i primjenu postojećih projekata kojima Ambasada SAD pruža podršku - saopšteno je iz Vlade.

Na sastanku je bilo riječi i o Strategiji za transnacionalni organizovani kriminal.

Kabinet potpredsjednika Vlade je zahvalio ICITAP programu pri Ambasadi SAD na podršci u izradi navedenog dokumenta.

Iz Kabineta je istaknuto da je u pitanju Strategija koja je prioritet Vlade i naglašeno da neće biti preklapanja sa Strategijom za borbu protiv korupcije, što u krajnjem i onemogućava Vladina metodologija za izradu strateških dokumenata.

- Vlada vidi mogućnost da Ambasada SAD obezbijedi podršku kroz organizaciju obuka u oblasti finansijskih istraga, pranja novca i oduzimanja nezakonito stečene imovine. Pomoć SAD u ovim oblastima, bazirana na najboljoj praksi i standardima EU i Savjeta Evrope, kao i na presudama Evropskog suda za ljudska prava koje se odnose na oduzimanje imovine, može biti korisna zatužioce, sudije i policijske službenike", saopšteno je iz Vlade.

Istaknuta je važnost nastavka saradnje i podrške Ambasade SAD crnogorskim pravosudnim institucijama kako bi Crna Gora što prije ispunila svoje obaveze iz programa pristupanja EU.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. april 2024 22:09