Sjednica Koordinacionog tijela za zaštitu i unapređenje javnog interesa u oblasti priređivanja igara na sreću / - FOTO: VLADA CRNE GORE/SASAMATIC
29/03/2024 u 18:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Koprivica: Od igara na sreću za tri mjeseca više od tri miliona

Dražava je za samo tri mjeseca ove godine zaključno sa martom, ostvario prihod budžeta u iznosu većem od 3 miliona eura nakon izmjena Zakona o igrama na sreću, kazao je Koprivica.

Taj novac je u prethodnom periodu završavalo na računima privilegovanih priređivača, bez mogućnosti da se finansiraju brojne javne potrebe kao što je izgradnja škola, vrtića itd- saopšteno je danas na  drugoj sjednici Koordinacionog tijela za zaštitu i unapređenje javnog interesa u oblasti priređivanja igara na sreću, kojom je predsjedavao potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju i ujedno predsjednik Koordinacionog tijela, Momo Koprivica.

Koprivica je pohvalio konkretne aktivnosti koje su već realizovane u ovom kratkom periodu i uspostavljanje jednog čvrstog međuresorskog okvira za dalji rad.

Na sjednici je prezentovana Informacija o odličnoj dinamici realizacije aktivnosti na uspostavljanju informacionog sistema za vršenje nadzora, koji je od izuzetnog značaja za uređenje online klađenja i sprečavanje pranja novca u ovoj oblasti kao i zloupotreba u vezi izvršavanja obaveza prema državi.

- Koordinaciono tijelo aktivno radi na prikupljanju informacija i dokaza na osnovu kojih će pokrenuti djelotvornu pravnu intervenciju prije svega krivično-pravnu  i upravno-pravnu na osnovu kojih će se oštro sankcionisati zloupotrebe i eliminisati posljedice počinjenog bezakonja u prethodnom periodu, kada je evidentno došlo do stavljanja privatno – profitnog iznad javnog interesa- dodaje se.

Takođe, na sjednici je naglašeno da će se intenzivirati aktivnosti koje su već započete a tiču se revizije postupaka na osnovu kojih su izdate koncesije za priređivanje igara na sreću a suprotno propisanoj udaljenosti objekata za priređivanje igara na sreću od škola i na narednoj sjednici se mogu očekivati konkretne mjere u tom smislu.

Koprivica je pozdravio korake koje je preduzela Uprava za igre na srecu a tiču se odbijanja dodjele koncesija priređivačima koji nijesu ispunjavali propisani uslov udaljenosti od škola, čime je prekinuta ranija praksa zloupotreba i ignorisanja zakona.

- Država neće dozvoliti kompromitaciju sistema kakva je evidentirana na brojnim primjerima među kojima se posebno izdvaja onaj u kome jedna geodetska kuća izdaje frizirane elaborate u preko 90 % spornih slučajeva nepoštovanja propisane udaljenosti objekata za igre na sreću od škola- navodi se u saopštenju.

On je podsjetio da je pored unapređenja normativnog i nadzornog okvira, izuzetno važno, imati kadrovski jake institucije koje će moći sprovoditi aktivnosti na zaštiti javnog interesa u ovoj oblasti, prvenstveno kada je u pitanju primjena člana 3a Zakona o igrama na sreću i 14a Zakona o sprečavanju nelegalnog poslovanja.

- S tim u vezi, Koordinaciono tijelo je pripremilo plan odlučnog djelovanja protiv svih vrsta štetnih aktivnosti kojima su decenijski ugrožavana djeca, iskorišćavana maloljetna lica, uništavane porodice i nanošena šteta državi o čemu pored ostalog najubjedljivije govori činjenica da je u centru Glavnog grada Podgorica oko jedne škole na udaljenosti manjoj i od 100m smješteno čak 8 kladionica. Nastavljamo sa beskompromisnim i konkretnim aktivnostima na rješavanju ovog višedecenijskog problema - zaključeno je na sjednici.

Koprivica: Zbog kladionica oko škola kazne od oduzimanja koncesije do pokretanja krivične odgovornosti

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 04:43