/ - MARKO KOVAČ
19/10/2023 u 12:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kovač: Komisija će provjeravati imovinu i rad sudija i tužilaca u posljednjih 15 godina

Kazao je da je to stav Ministarstva pravde, te da su svi doprinijeli da se dođe do ove analize u kratkom roku

Ministar pravde Marko Kovač na današnjoj sjednici Vlade predstavio je Analizu za stvaranje uslova za uvođenje procesa vetinga u pravosuđu. Proces vetinga će se, kako je istakao, sprovoditi kroz tri faze i podrzumijevaće komisiju od devet članova, šest eksperata iz Crne Gore i tri iz inostranstva. Kovač je kazao da je predstavljena analiza početni korak ka reformi pravosuđa koja nas čeka u budućem periodu.

- U pitanju je detaljna i obimna analiza za sprovođenje vetinga, u kojoj je dat komparativni pregled procesa vetinga koji su sproveđeni ili se sprovode i danas u određenim zemljama, gdje je data određena praksa Evropskog suda za ljudska prava u ovom procesu, predložene preporuke i predlozi na koji način treba sprovesti proces vetinga u Crnoj Gori- kazao je Kovač. 

Kazao je da je to stav Ministarstva pravde, te da su svi doprinijeli da se dođe do ove analize u kratkom roku.

Kovač je naglasio da proces vetinga u crnogorski sistem treba voditi postepeno i fazno.

- Pa tako treba sprovesti veting nosilaca najviših pravosudnih funkcija i to članova sudskog i tužilačkog savjeta, predsjednika sudova i rukovodilaca državnih tužilaštava u posljednjih 15 godina, sudija Vrhovnog i Ustavnog suda, Vrhovnog državnog tužioca i državnih tužilaca u Vrhovnom državnom tužilaštvu, kao i kandidata za članove Sudskog i Tužilačkog savjeta- kazao je Kovač. 

Proces veting će se, kako je kazao, sprovoditi kroz tri faze.

- Prva faza bi obuhvatala izmjene odredbi Ustava koje se odnose na stalnost sudijske funkcije, sastav sudskog savjeta i izbor ovog članova ovog tijela, relevantnih odredbi koje se odnose na Tužilački savjet kao i druge odbredbi koje su u vezi sa procesom vetinga. U ovoj fazi bi se trebalo prostupiti donošenju zakona o mjerama pri izboru kandidata i članova savjeta u oblasti sudstva i tužilaštva, kao i formiranju komisije za evaluaciju koja bi obuhvatala vijeća koja odlučuju u prvostepenom i drugostepenom postupku- objašnjava Kovač. 

Druga faza vetinga podrzumijevala bi, kako je istakao, ocjenjivanje članova i kandidata za članove sudskog i tužilačkog savjeta. Etičke i disciplinske komiisije za ocjenjivanje.

- Treća faza podrazumijeva proces reforme sudova i državnog tužilaštva, evaulaciju predsjednika sudova, sudija Vrhovnog suda, Ustavnog suda, Vrhovnog državnog tužioca, državnih tužilaca u VDT-u i rukovodilaca državnih tužilaštava. Odvijao bi se proces i rad internih komisija sudskog i tužilačkog savjeta koje bi u međuvremenu oformljenu i vodile poslove koji bi se odnosi na izbore novih nosilaca pravosudnih funkcija kao i horizontalna pomjeranja tj. napredovanje unutar sudskog i tužilačkog sistema- naglasio je Kovač. 

Nakon ove faze razmotrio bi se, kako je kazao, proces sprovođenja kompletnog vetinga na sve tužioce i sudije u Crnoj Gori.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 06:58