An-Mari Maske i Dragan Krapović / - MOD
28/11/2023 u 17:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Krapović-Maske: Intenziviranje saradnje Crne Gore i Francuske u oblasti odbrane

Zahvalan sam na kontinuiranoj podršci koju Francuska pruža Crnoj Gori na njenom evropskom putu, koji predstavlja naš spoljnopolitički prioritet, kazao je Krapović

Ministar odbrane Dragan Krapović sastao se sa ambasadorkom Republike Francuske An-Mari Maske.

Krapović je naglasio da Ministarstvo odbrane ima dugogodišnju uspješnu saradnju sa Ambasadom Francuske, te iskazao uvjerenje da će se ta saradnja dodatno intenzivirati u budućnosti.

- Zahvalan sam na kontinuiranoj podršci koju Francuska pruža Crnoj Gori na njenom evropskom putu, koji predstavlja naš spoljnopolitički prioritet - kazao je Krapović.

Ministar je upoznao ambasadorku sa prioritetima u radu Vlade u narednom periodu, koji se odnose na EU integracije, potpunu usklađenost sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, posvećenost obavezama u okviru članstva u NATO, regionalnu saradnju i dobrosusjedske odnose. Posebno je istakao saradnju mornarica dvije zemlje, kao i saradnju u oblastima obavještajno-bezbjednosnih poslova i sajber bezbjednosti.

Takođe, istakao je i značaj kurseva francuskog jezika u Francuskom institutu za službenike MO i pripadnike VCG. Krapović je informisao ambasadorku o planovima za modernizaciju Vojske Crne Gore, uz očekivanje da će se sa Francuskom i u tom pogledu ostvariti saradnja u budućnosti.

- U kontekstu saradnje u okviru Alijanse, članstvo Crne Gore u tom savezu igra važnu ulogu u održavanju stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana koji ima strateški značaj i snažnu evropsku perspektivu - kazao je Krapović.

Maske je čestitala ministru stupanje na dužnost i izrazila uvjerenje da će Francuska nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori na putu sveobuhvatnih reformi u cilju dostizanja evropskih standarda. Ambasadorka je pozdravila usklađenost spoljne politike Crne Gore sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, te izrazila očekivanje da će Crna Gora nastaviti u tom pravcu u cilju ostvarivanja punopravnog članstva u toj organizaciji. Takođe, čestitala je na do sada postignutim rezultatima i poželjela uspjeh na daljem evropskom putu.

Ministar Krapović i ambasadorka Maske su se složili da je neophodno obezbijediti kontinuitet uspješne saradnje dvije zemlje u domenu odbrane, i iskazali spremnost da u predstojećem periodu pruže doprinos intenziviranju bilateralnih odnosa kroz različite zajedničke aktivnosti i projekte.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. februar 2024 15:15