Krapović i Lundberg / - FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE
01/12/2023 u 15:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Krapović sa Lundbergom: Crna Gora posvećena snaženju saradnje sa UN

Krapović je istakao da je Crna Gora posvećena vrijednostima multilateralizma i snaženju saradnje sa Ujedinjenim nacijama, kao i da su UN aktivan i pouzdan partner Crnoj Gori u realizaciji prioritetnih razvojnih ciljeva

Ministar odbrane Dragan Krapović sastao se sa rezidentnim koordinatorom UN sistema u Crnoj Gori, Peterom Lundbergom.

- Ministar Krapović je istakao da je Crna Gora posvećena vrijednostima multilateralizma i snaženju saradnje sa Ujedinjenim nacijama, kao i da su UN aktivan i pouzdan partner Crnoj Gori u realizaciji prioritetnih razvojnih ciljeva. Kazao je da je Crna Gora spremna da dodatno radi na njihovom daljem ispunjavanju, kao i da su naše zajedničke aktivnosti komplementarne sa procesom EU integracija - navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

On je ukazao na važnost saradnje koju su Ministarstvo odbrane i Ujedinjene nacije ostvarile u prethodnom periodu u domenu učešća u mirovnim misijama, rodne ravnopravnosti, implementacije Rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 1325 - “Žene, mir i bezbjednost” i demilitarizacije.

- Krapović je kazao da su mirovne misije Ujedinjenih nacija veoma važan aspekat za izgradnju i očuvanje trajnog mira. Istakao je da će Ministarstvo odbrane nastaviti da pruža aktivan i konstruktivan doprinos Odjeljenju UN za mirovne operacije, kroz učešće Vojske Crne Gore u misiji pod okriljem Ujedinjenih nacija za referendum u Zapadnoj Sahari (MINURSO) - dodaje se u saopštenju.

Dodao je da Crna Gora aktivno radi na implementaciji Rezolucije UN 1325 i sprovođenju rodne politike, kroz realizaciju mjera i aktivnosti koje su utvrđene nacionalnim zakonskim i strategijskim dokumentima, te da izuzetno cijeni podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u tom pogledu.

Takođe, istakao je značaj podrške koju je UNDP pružio Crnoj Gori u domenu demilitarizacije, kroz implementaciju programa MONDEM, koji je prepoznat u međunarodnoj zajednici kao jedan od najuspješnijih reformskih procesa u ovoj oblasti i primjer dobre prakse.

Rezidentni koordinator UN-a zahvalio se ministru Krapoviću na prijemu i naveo da je Crna Gora prepoznata kao država koja je posvećena osnovnim principima Ujedinjenih nacija, a to su mir, bezbjednost, prosperitet i zaštita ljudskih prava.

Izrazio je zadovoljstvo efikasnom saradnjom sistema UN sa Crnom Gorom u ostvarivanju ciljeva Agende 2030. On je poručio da će Crna Gora imati punu podršku Ujedinjenih nacija u svim oblastima koje podstiču njen razvoj i biti, kao i do sada, pouzdan partner u ostvarivanju nacionalnih razvojnih prioriteta.

- Sagovornici su konstatovali da ovaj sastanak predstavlja još jedan korak ka jačanju partnerstva između Crne Gore i UN-a, sa fokusom na ostvarivanje strateških spoljnopolitičkih prioriteta - zaključuju u saopštenju.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. februar 2024 06:38