Zoran Lakušić / IVAN PETROVIĆ IPE
13/02/2024 u 12:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lakušić: Odbijena žalba Agencije za životnu sredine satisfakcija za dugogodišnju borbu

Regionalni vodovod godinama zahtijevao da se zabrani eksploatacija šljunka i pijeska u zonama sanitarne zaštite jer utiče na smanjene izdašnosti izvorišta Bolje sestre, čime se direktno utiče na mogućnost urednog snabdijevanja vodom Crnogorskog primorja, kazao je Lakušić

Odvažna i promišljena odluka ministra Vladimira Martinovića da odbije žalbu na rješenje Agencije za životnu sredinu, koju je uložila građevinska firma Montenegro petrol koja je vršila eksploataciju šljunka i pijeska u Drugoj zoni sanitarne zaštite izvorišta Bolje sestre, slobodno možemo reći, jedna je od istorijskih za Regionalni vodovod, kazao je Zoran Lakušić, predsjednik Odbora direktora.

- To je satisfakcija za dugogodišnju borbu Regionalnog vodovoda da dokaže da je eksploatacija šljunka i pijeska direktni uzročnik pada izdašnosti izvorišta Bolje sestre koje snabdijeva vodom Crnogorsko primorje (sa 2600l/s u 2010. godini na 265 l/s), čime je nanijeta nenadoknadiva šteta ne samo Regionalnom vodovodu već i Crnogorskom primorju, odnosno Crnoj Gori - kaže Lakušić.

Ističe da je Regionalni vodovod godinama zahtijevao da se zabrani eksploatacija šljunka i pijeska u zonama sanitarne zaštite jer utiče na smanjene izdašnosti izvorišta Bolje sestre, čime se direktno utiče na mogućnost urednog snabdijevanja vodom Crnogorskog primorja. Brojne naučne analize i studije koje su rađene u organizaciji Regionalnog vodovoda nedvosmisleno su potvrdili navedenu tvrdnju.

- Našu tvrdnju je u cjelosti potvrdila i Agencija za životnu sredinu koja je donijela Rješenje u kojem je, između ostalog, eksplicitno rečeno da da je „Montenegro petrol vadeći šljunak grubom nepažnjom opreratera usled devastacije prirodnih vrijednosti u koritu rijeke Morače na potezu od ušća Sitnice do Vukovačkog mosta, počinio štetu koja ima značajan negativan uticaj na dostizanje ili održavanje povoljnog statusa zaštićenih vrsta i prirodnih staništa predmetnog područja, kao i izdašnost izvorišta Bolje sestre“ - kaže Lakušić.

Nažalost, kako ističe, svi u Crnoj Gori vide direktnu povezanost eksploatacije pijeska i šljunka i pada izdašnosti izvorišta Bolje sestre osim Stručni tim za davanje mišljenja o Glavnom projektu o određivanju i održavanju zona i pojaseva sanitarne zaštite za izvorište „Bolje sestre” regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje, koji je imenovala Uprava za vode.

- Umjesto da se prihvati navedeni Glavni projekat koji je zasnovan na naučnim istraživanjima od strane Stručnog tima isti je osporen zbog stava, odnosno ubjeđenja da eksploatacija pijeska i šljunka u zonama sanitarne zaštite izvorišta Bolje sestre ne utiče na izdašnost ovog izvorišta - kaže predsjednik Odbora direktora.

Ističe da Regionalni vodovod očekuje da uskoro dobije od Uprave za vode Rješenje o zonama sanitarne zaštite izvorišta Bolje sestre u skladu sa dostavljenim Glavnim projektom.

- Izvjesno je da dalje eksploatacije šljunka i pijeska u navedenom području neće biti pa nema potrebe za skraćivanjem zona sanitarne zaštite izvorišta Bolje sestre kako bi se ista omogućila.

Regionalni vodovod, takođe očekuje da će Zaštitnik imovinsko pravnih odnosa Crne Gore obezbijediti ne tako malu nadoknadu štete koju je pretrpio i koju će trpjeti i u narednim godinama - istakao je Lakušić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 03:13