/ IVAN PETROVIC-IPE
18/10/2022 u 13:35 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lakušić za "Dan": Građevinska mafiјa јača od tri vlade

Nakon prethodne policijske akcije odbačeno јe 18 krivičnih prijava i sada јe predmet proslijeđen glavnom specijalnom državnom tužiocu Vladimiru Novoviću, kaže Lakušić

Uprkos moratorijumu, odlukama, informacijama, izvještajima i najavama poslednje tri vlade, nelegalna eksploatacija šljunka iz korita Morače i sa državnih parcela ne prestaje, upozorio јe u izјavi za "Dan" predsјednik odbora direktora Regionalnog vodovoda Zoran Lakušić.

– Podsjećamo da je nakon prethodne policijske akcije odbačeno 18 krivičnih prijava i da je sada predmet proslijeđen glavnom specijalnom državnom tužiocu Vladimiru Novoviću. Kako je naučno dokazano da eksploatacija šljunka u donjem toku Morače može dovesti do ugrožavanja vodosnabdijevanja Regionalnog vodovoda, čime bi se načinila šteta državi vrijedna više stotina miliona eura, Regionalni vodovod je prinuđen da preuzme inicijativu i da u saradnji sa ostalim institucijama krene u planiranje sanacije obala i korita Morače, istakao јe Lakušić.

Zaustaviti pljačku i devastaciјu

Lakušić dodaјe da dražava mora da se definitivno opredijeli i konačno stane na put devastatorima koji nelegalno od eksplotacije šljunka prihoduju godišnje 30 miliona.

– Zbog njih se može dovesti u pitanje naredna ljetnja turistička sezona, od koje država planira da prihoduje skoro milijardu eura. Osim što se pljačka država, devastira životna sredina i vodoizvorište Bolje sestre, moramo svi shvatiti da zbog toga može doći i do ugrožavanja finansijske stabilnosti države – zaključuјe Lakušić.

Dodao јe da se o tome vode razgovori kako bi se našlo rješenje za hitnu sanaciju obala i korita Morače, a da bi se to realizovalo potrebno je da nelegalni eksplotatori napušte i uklone svoje objekte i mehanizaciju sa obala.

– Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva objavilo јe da je nakon sastanka više nadležnih resora odlučeno da se formira operativni tim kako bi se stalo na kraj nelegalnoj eksploataciji rijeka i šljunka. Operativni tim kako se naveli preduzeće konkretne pravne radnje sa ocjenom stanja i predlogom mjera u cilju zaštite zone vodoizvorišta Bolje sestre. U skladu sa zaključcima Vlade, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede radi na formiranju operativnog tima koji će preduzeti konkretne pravne radnje sa ocjenom stanja i predlogom mjera u cilju zaštite zone vodoizvorišta Bolje sestre zbog ozbiljnih problema izazvanih eksploatacijom šljunka i pijeska jer se smanjuje kapacitet vodoizvorišta, što ugrožava vodosnabdijevanje stanovništva i funkcionisanje Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje, ističe Lakušić.

image

Izvorište Bolje sestre

-регионалнби водовод

Navodi da ohrabruje da su predstavnici institucija iskazali potrebu i spremnost da se, zajedničkom koordinacijom, stanu na put nezakonitoj eksploataciji šljunka i pijeska iz rijeke Morače.

– Zaštitom obale Morače i Cijevne označio bi se kraj decenijske devastacije ovog prostora. Nelegalna eksplotacija ima veliki uticaj na ekonomiju, ekologiju i održivost same države. Uklanjanjem separacija i asfaltnih baza, uklanjanjem firmi koje su uzurpirale državnu imovinu i početkom sanacije nadamo se da će se staviti tačka na nelegalnu eksploataciju šljunka, a samim tim zaštiti vodoizvorište Bolje sestre. Vrijeme pred nama pokazaće da li su najave i potezi nadležnih institucija dovoljni kako bi se stalo nelegalnoj eksplotaciji šljunka, koјa јe, kako ističu dobri poznavaoci prilika u ovoj oblasti, "mnogo veći prestup i problem od šverca cigareta, još se i više novca prihoduje, a strada država, priroda i ekonomija", istakao јe Lakušić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 16:50