Momčilo Leković / - DEMOKRATE
24/02/2024 u 14:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Leković: Pažljivo balansirati između ekonomskih benefita AI i izazova u oblasti bezbjednosti

Leković je upozorio na izazove u oblasti sajber bezbjednosti, uz poseban osvrt na hakerski napad na državne institucije Crne Gore iz 2022. godine

Vještačka inteligencija (AI), iako predstavlja značajan tehnološki napredak, nosi ozbiljne bezbjednosne implikacije i Crna Gora mora pažljivo balansirati između ekonomskih benefita i izazova u oblasti bezbjednosti, poručio je poslanik Demokrata Momčilo Leković.

Iz te partije je saopšteno da je Delegacija Skupštine Crne Gore učestvovala na 23. zimskom zasijedanju Parlamentarne skupštine (PS) Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS).

Navodi se da je Leković u svojstvu zamjenika člana delegacije tokom dnodnevne posjete Beču učestvovao na zajedničkim sjednicama kao i aktivnostima Odbora za ekonomska pitanja, nauku, tehnologiju i životnu sredinu.

Leković je upozorio na izazove u oblasti sajber bezbjednosti, uz poseban osvrt na hakerski napad na državne institucije Crne Gore iz 2022. godine.

- Vještačka inteligencija predstavlja značajan tehnološki proboj sa širokim spektrom primjena, ali istovremeno nosi ozbiljne bezbjednosne implikacije i Crna Gora nije izuzetak - naveo je Leković.

Kako je rekao, dok se AI sve više integriše u različite sfere društva, od ekonomije do zdravstva, postavlja se pitanje kako se nositi sa potencijalnim rizicima.

Leković je istakao da je jedan od ključnih aspekata sigurnost podataka.

Prema njegovim riječima, sa sveprisutnom upotrebom AI, velike količine osjetljivih informacija su dostupne i podložne zloupotrebama.

- Ono što smo primjetili u našoj zemlji jeste da Crna Gora mora prilagoditi svoje zakonodavstvo kako bi adekvatno regulisala sakupljanje, skladištenje i korišćenje podataka kako bi zaštitila privatnost građana - rekao je Leković

On je podsjetio na masovne sajber napade na informacionu mrežu Vlade Crne Gore koji su počeli u avgustu 2022. godine, što je rezultiralo onemogućavanjem pristupa vladinim veb sajtovima, mejlovima, kao i drugim institucijama poput tužilaštva, sudova, pri čemu je dio podataka potpuno izgubljen.

Taj napad je, kako je rekao Leković, pokazao i dokazao da je potreban mnogo viši stepen zaštite.

- Na kraju, iako je vještačka inteligencija nesumnjivo tehnički napredak, Crna Gora mora pažljivo balansirati između ekonomskih benefita i izazova u oblasti bezbjednosti - naglasio je Leković.

On je rekao da verujem da u Crnoj Goru, kao i u Evropi i svijetu, postoji dovoljno svijesti i inteligencije da se ovaj tip tehnološkog napretka koristi isključivo u korist i za dobro svih.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 20:30