Ilustracija / - UNSPLASH
13/05/2024 u 13:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

LGBT forum Progres podnio 83 prijave za govor mržnje na društvenim mrežama

LGBT forum Progres podnio je Upravi policije 83 prijave za govor mržnje upućen LGBTI osobama u javnom onlajn prostoru.

Iz te nevladine organizacije (NVO) saopštili su da su te prijave odgovor na porast negativnih komentara koji se šire na društvenim mrežama, a postavljaju se ispod vijesti koje se tiču LGBTI tematike, javnih događaja te zajednice ili javnih istupa LGBTI osoba.

- Tokom protekle decenije aktivnog rada na monitoringu javnog prostora, Tim za monitoring govora mržnje LGBT foruma Progres podnio je više hiljada prijava Upravi policije, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je time postignut kontinuitet ukazivanja na govor mržnje, kao na negativan fenomen, koji je i dalje sveprisutan u Crnoj Gori.

Iz LGBT foruma Progres su kazali da upravo kontinuirani proces prijavljivanja govora mržnje, koji je upućen LGBTI zajednici, igra ključnu ulogu u borbi protiv diskriminacije i stvaranju sigurnog okruženja za sve LGBTI osobe u Crnoj Gori.

U Kolašinu realizovan trening za novinare u cilju suzbijanja mizoginog govora

Oni su rekli da je, imajući u vidu i činjenicu da govor mržnje često predstavlja prvi korak ka daljem ugrožavanju fizičke bezbjednosti i nasilju nad LGBTI osobama, taj proces i dalje izuzetno važnan, kako za integritet LGBTI zajednice, tako i za razvoj društva u cjelini.

- LGBT forum Progres će i u narednom periodu, kroz monitoring javnog onlajn prostora, nastaviti sa naporima suzbijanja govora mržnje prema LGBTI osobama, poručili su iz te NVO.

Oni su kazali da će na adekvatne načine obavještavati javnost o zastupljenosti tog negativnog fenomena i efikasnosti odgovora ključnih institucija sistema u tom procesu.

- Ova aktivnost se realizuje u okviru projekta „Zajedno protiv mržnje – Podrška unaprjeđenju kvaliteta života LGBTI osoba u Crnoj Gori“, koji je podržan kroz program Podržani=Osnaženi, u okviru grant šeme „Aktivno učešće“, koji realizuje Fond za aktivno građanstvo, u partnerstvu sa Zakladom za razvoj lokalne zajednice „Slagalica“ iz Hrvatske“, kaže se u saopštenju.

Iz LGBT foruma Progres naveli su da program finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jul 2024 08:10