Херцег Нови / - к.м.
15/07/2021 u 12:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Лош квалитет воде на которским купалиштима Беново и Жута плажа

Резултати показуjу да jе морска вода на већини црногорских купалишта санитарно исправна, казали су из Института за биологиjу мора

Резултати анализе квалитета морске воде за 110 локациjа, коjу jе Институт за биологиjу мора спровео у периоду од 06. до 09. jула ове године, показали су да jе на 71,8% локациjа морска вода била одличног квалитета, на 12,7% локациjа доброг, на 13,6% локациjа задовољаваjућег , док jе на 1,8% локациjа вода била лошег квалитета, саопштено jе из Института. На которским купалиштима “Беново 01” и “Жута плажа 01” регистрован jе лош квалитет воде, па jе истакнута црвена заставица, као симбол забране купања.

“Резултати показуjу да jе морска вода на већини црногорских купалишта санитарно исправна, те безбjедна за купање и рекреациjу, саопштено jе из Института.

Програм праћења санитарног квалитета морске воде у Општини Улцињ реализуjе се на укупно 18 локациjа, од тога jе на 13 локациjа вода била одличног квалитета, на 4 доброг и на 1 задовољаваjућег квалитета.

“ Од укупно 15 локациjа у општини Бар, на њих 9 вода jе била одличног квалитета, на 3 доброг, а на 3 задовољаваjућег квалитета. Када jе у питању општина Будва, Програм се реализуjе на 32 локациjе, а у овом мjерењу jе на њих 27 вода била одличног квалитета, на jедноj доброг, а на 4 задовољаваjућег квалитета”, наводи се у анализи.

 У Бококоторском заливу, у општини Херцег Нови узоркована jе вода на укупно 21 локациjи, од чега jе на њих 17 она била одличног, на 2 доброг, а на 2 задовољаваjућег квалитета.

“У општини Тиват, Програмом jе обухваћено 9 локациjа, од чега jе на њих 5 вода била одличног, на 2 доброг и на преостала 2 задовољаваjућег квалитета. На подручjу општине Котор од укупно 15 локациjа, вода jе била одличног квалитета на њих 8, доброг на 2, а задовољаваjућег на 3 локациjе, док jе на локациjама “Беново 01” и “Жута плаза 01” вода била лошег квалитета”, казали суи з Института

 На купалиштима у оквиру ових локациjа “Беново 01” и “Жута плажа 01” истакнута jе црвена заставица, као симбол забране купања на истима, док jе републички инспкетор за воде донио Рjешење о забрани купања све док морска вода на овим локациjама не буде добра и безбjедна за купање.

“Институт за биологиjу мора наставља узимање узорака морске воде са ових локациjа, а о добиjеним резултатима ћемо накнадно обавиjестити jавност”, наводи с еу саопштењу.

Резултати испитивања квалитета морске воде као и подаци о температури мора, температури ваздуха и салинитету за свако поjединачно купалиште могу се погледати на посебноj апликациjи коjа се налази на Интернет страници www.морскодобро.ме коjа jе доступна на црногорском и енглеском jезику.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. jun 2024 13:17