Mnogi traže hranu u kontejnerima / - FOTO: BANKA HRANE
05/01/2024 u 10:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Marina Medojević: Inflacija je za najsiromašnije veća nego za druge

Skandalozno je što se oprema za kuhinju namijenjena protokolu države ne koristi,ne znaju gdje će sa njom a plaćena je trista hiljada eura. Zašto se ta kuhinja ne bi stavila u službu pripreme obroka za najsiromašnije

Božić je dan pune trpeze i dan kad bi trebalo, da se bogat siromaha sjeti, kaže se u našem narodu. Ne samo da je mali broj onih koji imaju mnogo, a nemaju  kulturu dobročinstva, nego i država i lokalne samouprave  ne vode računa da obezbijede najugroženijima, minimun za preživljavanje.O najugroženijima, korisnicima socijalne pomoći, onim koje je ne mogu ostvariti zbog posjedovanja neke imovine, nezaposlenima se najmanje misli. 

Iz dana u dan cijene idu gore pa je trend kupovina hrane na komad uobičajen. Inflacija je za najsiromašnije veća nego za druge jer oni troše najveći dio svojih prihoda,  na hranu. 

Sve više  je  onih ljudi koji sebi ne mogu samostalno da priušte obrok.

Kakva je situacija sa nemaštinom, pokazuje nam broj Narodnih kuhinja  u Crnoj Gori. 

Narodna kuhinja u Podgorici hrani oko 300 porodica na teritoriji Glavnog grada. Svi članovi ovih porodica,  ne mogu dobiti ni taj jedan topli obrok dnevno, jer postoji ograničenje od najviše  četiri obroka  po porodici. 700 obroka je  maksimum koje grad “može” da priušti, plaćajući  po obroku, dva eura i sedemdeset centi.

Koji su razlozi što se nikada obroci nisu spremali u objektu Narodne kuhinje,  uprkos tome što je ekonomičnije, nije poznato. Plaćanje spremanje obroka drugome,  pokazuje neodgovornost gradske uprave prema novcu poreskih obveznika  i prema ugroženima.

Skandalozno je što se oprema za kuhinju  namijenjena protokolu države ne koristi,ne znaju gdje će sa njom  a  plaćena je trista hiljada eura. Zašto se ta kuhinja  ne bi stavila u službu pripreme  obroka za najsiromašnije ? 

Zašto ne obučimo ljude, u stanju socijalne potrebe  da pripremaju obroke i barem,  nekoliko porodica spasimo siromaštva?

Sigurni smo da bi pripremanje obroka u Narodnoj kuhinji,   donijelo  mnogo donacija hrane.Vjerovatno bi tada i praznični ručak,  bio bogatiji i dostupan većem broju ljudi.

Potrebno je poboljšati mjere socijalne politike, učiniti dostupnijim ostvarivanje prava na materijalno obezbjeđenje porodice, povećati  iznose za socijalnu zaštitu, targetirati  mjere  socijalne pomoći a prije svega pomoć porodici i djeci u okviru tih mjera. 

Rešenje za siromaštvo i društvenu nejednakost postoji, ali ne i politička volja, navodi se u saopštenju Fondacije Banka hrane Crne Gore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 06:14