/ FOTO: MINISTARSTVO PRAVDE
01/12/2023 u 12:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milović: Digitalizacija pravosuđa strateški prioritet

Kako je naglasio, potreba sređivanja postojećih baza podataka i njihovo uvezivanje je prvi korak ka uspostavljanju cjelovitog pravosudnog digitalnog sistema

Digitalizacija crnogorskog pravosuđa jedan je od strateških prioriteta Ministarstva pravde Crne Gore, zaključeno je na sastanku između ministra pravde, gospodina Andreja Milovića, i predstavnika ICT Cortex, klastera za informacione tehnologije, inovacije, edukaciju, dizajn i tehnološki razvoj.

Milović  je istakao da je digitalizacija apsolutni prioritet, naglašavajući neophodnost formiranja Data centra prema najvišim standardima postavljenim od strane lidera na tom polju, poput Google-a i Amazon-a. Prema riječima ministra, bez Data centra, proces digitalizacije ne može biti ozbiljno razmatran.

Kako je naglasio, potreba sređivanja postojećih baza podataka i njihovo uvezivanje je prvi korak ka uspostavljanju cjelovitog pravosudnog digitalnog sistema.

- Data centar je temelj procesa digitalizacije i modernizacije crnogorskog pravosuđa. Naš cilj su standardi koje postavljaju lideri u industriji, jer je digitalizacija strateško pitanje za Crnu Goru. To je ključno za sigurnost, efikasnost i dugoročni uspjeh ovog poduhvata- naglasio je ministar Milović, dodavši da zbog zastarjelosti tehnologija koje se danas koriste u crnogorskom pravosuđu integracija novih tehnoloških rješenja zahtijeva pažljivo planiranje kako bi se izbjegle svi potencijalni problemi.

- Digitalizacija sistema donosi sa sobom rizike u vezi sa sigurnošću podataka. Zaštita osjetljivih informacija i osiguranje integriteta podataka su ključni aspekti koji zahtijevaju dodatne mjere opreza kako bi se izbjegle ozbiljne posljedice poput neovlaštenog pristupa ili krađe podataka, i to je ono što je Crnoj Gori neophodno- naglasio je ministar Milović

U vezi sa razvojem IT sistema, ministar je istakao važnost angažovanja domaćih stručnjaka.

- Imamo sposobne ljude u Crnoj Gori koji mogu razviti ovaj sistem. Nema potrebe da plaćamo isključivo strane eksperte kada možemo koristiti domaće kadrove koji imaju znanje i ekspertizu na visokom nivou- kazao je ministar.

Predstavnici ICT Cortex-a, udruženja renomiranih ICT kompanija koje već treću godinu za redom radi na jačanju IT sektora, a čiji je osnovni cilj da pruži podršku digitalne transformacije privrede i društva,  podržali su ovu inicijativu, naglašavajući da crnogorske IT kompanije posjeduju potrebne kapacitete, ali da je ključ da se to postigne kroz udruženi rad.

- Udruženi, crnogorske IT kompanije mogu efikasno raditi na digitalizaciji pravosuđa, osiguravajući da se sredstva troše na najefikasniji i najtransparentniji način- istakao je Tarik Zaimović, izvršni direktor klastera Cortex.

Uvođenje digitalnih sistema, naglasili su oni, zahtijeva obuku osoblja kako bi se osigurala pravilna upotreba novih tehnologija, dok brza evolucija tehnologije zahtijeva stalno praćenje i ažuriranje digitalnih sistema.

ICT Cortex je predstavio nekoliko ključnih inicijativa koje bi trebale da budu zadovoljene u procesu. Razvoj strategije i krovnih akata digitalizacije je temelj, dok bi realizacija uslijedila kroz faze osnivanja Vladine Agencije za digitalnu transformaciju, predlog rješenja za Data centar i aktivno učešće u evropskim projektima, gdje postoji značajan izvor sredstava.

Ministar Milović je izrazio očekivanje za daljom saradnjom između Ministarstva pravde i ICT Cortex-a kako bi zajedno ostvarili viziju modernizacije crnogorskog pravosuđa kroz digitalizaciju i inovacije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 02:52