Maraš Dukaj i Vensan Stribel / - FOTO: MJU
19/03/2024 u 08:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ministar Dukaj u Francuskoj: Saradnja u oblasti sajber bezbjednosti

U okviru zvanične posjete Francuskoj, ministar javne uprave, Maraš Dukaj sastao se sa generalnim direktorom Agencije za sajber bezbjednost - ANSSI Vensanom Stribelom.

Ministar Maraš Dukaj je upoznao sagovornika o dostignućima Ministarstva javne uprave u oblasti digitalizacije i sajber bezbjednosti i ključnim prioritetima.

- Ministarstvo javne uprave je u finalnoj fazi usaglašavanja Zakona o informacionoj bezbjednosti sa pravnom tekovinom Evropske unije. Ovim zakonom normativno će se utvrditi nadležnosti Agencije za sajber bezbjednost, čijim uspostavljanjem će se dodatno osnažiti administrativni kapaciteti u ovoj oblasti, a u cilju prevencije i zaštite od računarskih bezbjednosnih incidenata na internetu i drugih rizika ove vrste - kazao je Dukaj.

Takođe je istakao da je u Ministarstvu javne uprave formiran Vladin CIRT sa funkcijom SOC (Security Operation Center), operativnom ulogom sprječavanja incidenata, koji vrši monitoring uspostavljenog sajber ekosistema 24/7.

Stribel se zahvalio ministru Dukaju na posjeti i pozdravio aktivnosti  koje Crna Gora preduzima na polju sajber bezjednosti.

- Stribel je istakao da Nacionalna agencija za sajber bezbjednost Francuske prati aktuelne sajber prijetnje i analizira njihov uticaj na sisteme u cilju identifikacije potencijalnih rizika. Takođe je izrazio otvorenost kroz ekspertize i iskustava  u prevenciji i borbi protiv sajber napada i prijetnji, kao i kroz mogućnosti saradnje u razvoju i implementaciji novih tehnologija i alata za jačanje sajber bezbjednost - navedeno je u saopštenju MJU.

Sagovornici su pozdravili namjeru da se u Crnoj Gori osnuje Regionalni centar za sajber bezbjednost i razvoj sajber kapaciteta Zapadnog Balkana (WB3C), kojim ce se postaviti novi temelj u tri prioritetne oblasti - jačanje sajber bezbjednosti, regionalne saradnje i proces evropske integracije. S tim u vezi, istaknuta je važnost podizanja svijesti o sajber prijetnjama i promovisanje regionalne i međunarodne saradnje u oblasti sajber bezbjednosti, kroz doprinos efikasnijem odgovoru na prekogranične sajber prijetnje i jačanje stabilnosti regiona.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 08:53