/ - ILUSTRACIJA: UPRAVA POLCIIJE TWITTER
27/10/2023 u 06:31 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ministarstvo pokrenulo procedure zbog sukoba među učenicima: Pet prijava zbog vršnjačkog nasilja

Ministarstvo prosvjete je pokrenulo proceduru za svih pet prijava. U obrazovno-vaspitnim ustanovama formirani su timovi za prevenciju nasilja i vandalizma, saopštili su "Danu" iz resora prosvjete

Ministarstvu prosvjete je od početka ove školske godine prijavljeno pet slučajeva vršnjačkog nasilja u crnogorskim školama. Kako su juče iz tog resora kazali za "Dan", radi se o jednoj prijavi za verbalno nasilje i četiri za fizičko nasilje. Nasilje među učenicima prijavljeno je preko besplatne telefonske linije 080-777-777, koja je 4. maja ove godine otvorena u Ministarstvu prosvjete. 

Tokom prošle školske godine evidentirano je 108 incidenata među učenicima u osnovnim i srednjim školama, a Udruženje "Roditelji" u martu je organizovalo proteste, tražeći hitne mjere zbog učestalosti vršnjačkog nasilja.

– Ministarstvo prosvjete je pokrenulo proceduru za svih pet prijava. U obrazovno-vaspitnim ustanovama formirani su timovi za prevenciju nasilja i vandalizma. Ti timovi se sastaju i preduzimaju aktivnosti povodom svakog pojedinačnog prijavljenog slučaja. U radu koriste uputstvo "Podjela odgovornosti i postupanje u cilju prevencije i u slučajevima pojave nasilja i vandalizma – rečeno nam je juče u Ministarstvu prosvjete.

Telefonska linija otvorena 24 sata

Besplatna telefonska linija 080-777-777 dostupna je 24 sata, a zaposleni u ministarstvu javljaju se na pozive od 7 do 15 časova, nakon čega se oni snimaju i preslušavaju narednog radnog dana. Tokom razgovora je potrebno navesti precizne podatke o vršnjačkom nasilju.

Svaki građanin može da se obrati i pozove ovaj broj, bez obzira na uzrasnu dob i status.

Predstavnici tog resora su sa rukovodiocima svih obrazovno-vaspitnih ustanova održali savjetovanja na kojima su ih upoznali sa uputstvom školama "Podjela odgovornosti i postupanje u cilju prevencije i u slučajevima pojave nasilja".

– Tokom savjetovanja je ukazano i na značaj blagovremenog i tačnog unosa podataka u Informacioni sistem obrazovanja (MEIS) o slučajevima vršnjačkog nasilja, kao i o postupanju ustanova – naveli su iz ministarstva.

Podsjećaju da je izrađen Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o normativima i standardima za sticanje sredstava iz javnih prihoda za ustanove koje realizuju javno važeće obrazovne programe, o kojima je Nacionalni savjet za obrazovanje dao pozitivno mišljenje.

– Procijenjeno je da će izmijenjeni normativi uticati na povećanje broja stručnih saradnika u obrazovno-vaspitnim ustanovama za oko 60 izvršilaca, odnosno za oko 28 odsto. Prvi put je utvrđena mogućnost angažovanja tri stručna saradnika u ustanovama sa preko 1.400 djece–učenika. Takođe, izmjenama pravilnika, prvi put su propisani uslovi koje ustanova treba da ispuni da bi mogla angažovati asistenta–asistentkinju u sprečavanju nasilja i vandalizma u školi – kazali su nam iz resora prosvjete.

U odgovoru na pitanje kada će i koje škole dobiti prvih 20 asistenata za sprečavanje nasilja i vandalizma u školama podsjetili su da njihova obuka traje do kraja godine.

– U Policijskoj akademiji realizuje se obuka za sticanje stručne kvalifikacije asistent–asistentkinja u sprečavanju nasilja i vandalizma u školi. Obuka za sticanje ove stručne kvalifikacije traje do kraja godine. Obrazovno-vaspitne ustanove koje pravilnikom o sistematizaciji predvide radno mjesto asistent–asistentkinja u sprečavanju nasilja i vandalizma mogu angažovati izvršioca za ovo radno mjesto – naveli su iz ministarstva.

Crna Gora ima blizu 250 osnovnih i srednjih škola.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 10:43