Protest prosvjetnih radnika, prosvjeta, strajk prosvjetara, prosvjetni radnici / PROTEST PROSVJETNIH RADNIKA, PROSVJETA, STRAJK PROSVJETARA, PROSVJETNI RADNICI - IVAN PETROVIC-IPE
22/04/2024 u 11:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija: Štrajk prosvjetara vođen političkim interesima Sindikata

Odluka Osnovnog suda u Podgorici, kojom je potvrđeno ono na šta smo od samog početka upozoravali - da je nedavni štrajk u prosvjeti bio nezakonit, sasvim je očekivana.

Iz ovog resora tvrde da je štrajk bio pokušaj blokade obrazovnog sistema.

- Odluka Osnovnog suda u Podgorici da je nedavni štrajk u prosvjeti bio nezakonit, sasvim je očekivana - naveli su u saopštenju. 

Poručili su da Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija neće sprovoditi nikakve mjere i pokretati postupke utvrđivanja odgovornosti prosvjetnih radnika zbog učešća u, kako su kazali, nezakonitom štrajku.

- Zato ni Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija ni bilo ko drugi neće sprovoditi nikakve mjere i pokretati postupke utvrđivanja odgovornosti prosvjetnih radnika zbog učešća u nezakonitom štrajku, jer smo do sada uvijek radili i uvijek ćemo raditi u korist, a ne na štetu bilo kog nastavnika. Naš najvažniji cilj je unapređenje kvaliteta obrazovnog procesa na svim nivoima, kao i kontinuirani rad na unapređenju položaja prosvjetnih radnika, a u prilog tome najbolje govori činjenica da je ova Vlada, osim povećanja plata koje je bilo predmet pregovora sa Sindikatom prosvjete, uložila dodatne napore i kroz predlog Izmjena i dopuna GKU predložila obezbjeđivanje finansijske podrške za sve zaposlene u prosvjeti koji putuju na posao van svog mjesta prebivališta i to u iznosu do 50% iznosa mjesečne karte - naveli su u saopštenju. 

Takođe, kako su istakli, u prethodnom periodu su riješili sve predmete za viša zvanja nastavnika koja datiraju od 2019. godine.

- Kreirali smo mehanizme podrške nastavnicima kroz učešće u radnim grupama i studijskim putovanjima, pokrenuli rad na izmjenama ključnih zakonskih i podzakonakih akata, unaprijedili ambijent za realizaciju nastavnog procesa kroz ulaganje u školsku infrastrukturu, nabavku opreme, vozila itd. U narednom periodu ćemo intenzivno raditi na smanjenju administrativnih obaveza nastavnika, kako bismo im konačno obezbijedili adekvatne uslove da se bave onim što čini suštinu njihove profesije, a to je realizacija nastavnog procesa - dodali su u saopštenju. 

Nadalje su istakli da će ostati posvećeni permanentnom unapređenju obrazovno-vaspitnog sistema i statusa svih učesnika u  procesu obrazovanja, na jasnim i na zakonu utemeljenim osnovama

- Bićemo siguran i pouzdan partner u svakom zdravom dijalogu, uz težnju da iz svega proisteknu najbolja rješenja ne samo za našu djecu, već  i za sve  one koji, kroz profesionalni angažman grade temelje zdravog društva - zaključeno je u saopštenju. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. maj 2024 06:06