/ - NATALIJA MRDAK, Dan
20/02/2024 u 14:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ministarstvo tužilo Sindikat prosvjete zbog štrajka

Tužilac smatra da je Akt o minimumu procesa rada za vrijeme granskog štrajka u oblasti obrazovanja tuženi donio jednostrano, u suprotnosti sa odrebama Zakona o štrajku, što ga čini nezakonitim

Sudija portparol Osnovnog suda Ivana Becić saopštila je da je da je Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija tužilo Sindikat prosvjete zbog odluke o štrajku, kao i Akta o minimumu procesa rada za vrijeme granskog štrajka u oblasti obrazovanja.

Tužilac smatra da je Akt o minimumu procesa rada za vrijeme granskog štrajka u oblasti obrazovanja tuženi donio jednostrano, u suprotnosti sa odrebama Zakona o štrajku, što ga čini nezakonitim.

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija tužilo je Sindikat prosvjete Crne Gore zbog odluke o štrajku Sindikata prosvjete Crne Gore, kao i Akta o minimumu procesa rada za vrijeme granskog štrajka u oblasti obrazovanja.

U tužbi se navodi da odluka o štrajku ne sadrži podatak da li je postupljeno u skladu sa odredbama Zakona o štrajku kojim je regulisano pitanje prava na štrajk zaposlenih u Vojsci Crne Gore, policiji, državnim organima i javnoj službi.

Takođe, kako navode u Osnovnom sudu, nedostaje procjena nadležnog organa odnosno Agencije za nacionalnu bezbjednost, o tome da li se organizovanjem ovog štrajka ugrožava nacionalna bezbjednost, bezbjednost lica, imovine, opšti interes građana, kao i funkcionisanja organa vlasti, koju inače ovaj organ izdaje u roku od 24 sata od dana najave štrajka.

- Takođe se ističe da je odredbama pomenutog Zakona propisano da su djelatnosti od javnog interesa djelatnosti utvrđene Zakonom kao takve, kao i djelatnosti čiji bi prekid rada zbog prirode posla mogao ugroziti život i zdravlje ljudi ili opšti interes građana, a u kojem smislu je prepoznato predškolsko i osnovno obrazovanje. Osim toga, Akt o minimumu procesa rada utvrđuju sporazumno nadležni organ državne uprave, reprezentativnog udruženja poslodavaca i reprezentativnog sindikata. Zbog toga, tužilac smatra da je Akt o minimumu procesa rada za vrijeme granskog štrajka u oblasti obrazovanja tuženi donio jednostrano, u suprotnosti sa odrebama Zakona o štrajku, što ga čini nezakonitim - navedeno je u saopštenju Osnovnog suda.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. april 2024 10:45