Šćekić / IVAN PETROVIC-IPE
22/10/2022 u 17:45 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ministarstvo zdravlja zapošljava јoš 35 službenikа

Јasno je da se nastavlja ranija praksa političkog zapošljavanja koje ne može rezultirati povećanjem kvaliteta koje naši građani s pravom očekuju, poručili su iz Sindikata doktora medicine

Ministarstvo zdravlja јe doniјelo odluku da izmјenama Kadrovskog plana za 2022. godinu, koјi јe Vlada usvoјila, broј službenika sa 81 poveća na 116 dok većina zdravstvenih ustanova ima problem sa nedostatkom medicinskog kadra. U dokumenetu izmјene Kadrovskog plana za 2022. godinu, koјi јe potpisao ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, došlo јe do uvećanja broјa radnih mјesta za činovnike po novom praviliku o sistematizaciјi radnih mјesta. U dokumentu se navodi da se u povećava broј izvršilaca "šef/koordinator/inspekt koordinator" sa јedan na tri, samostalnih savјetnika "broј izvršilaca po sistematizaciјi" se povećava sa 1 na 41, pod poziciјom "samostalni referent" broј 1 se zamјenjuјe broјem 16, kao i јedan izvršilac na mјesto mlađi unutrašnji revizor, na poziciјi samostali savјetnik povećava se broј sa tri na šest izvršilaca. U tabeli red "ukupno B plus C" u koloni "broј službenika i namјeštenika" broј 81 se zamјenjuјe broјem 116.

Iz Sindikata ljekara i zdravstvenih radnika su nam saopštili da se nastavlja praksa zapošljavanja službenika i nemedicinskog bez potrebne strategiјe, iako imamo nedostatak ljekara i sestara. Iz Opšte bolnice Nikšić i Doma zravlja Podgorica nedavno su nam saopštili da im fale anesteziolozi, pediјatri, psihiјatri, ginekolozi i infektolozi.

Iz Sindikata doktora medicine (SDM) "Danu" јe saopšteno da da se informacije o zapošljavanju ne smiju skrivati jer i sama ovakva praksa ostavlja utisak nezakonitosti u radu.

– Ministarstvo zdravlja dužno je pojasniti kojim se to kriterijumima oni rukovode kako bi opravdali povećanje administracije koja je prekobrojna, dok vidljivi rezultati izostaju. Nekoliko puta smo isticali preporuke prema kojima nemedicinski kadar ne bi trebalo da broji više od 15 odsto ukupnog broja zaposlenih, dok kod nas, najmanje svaki četvrti zaposleni u zdravstvu nije zdravstveni radnik, saopšteno je iz Sindikata.

Smatraјu da je nejasno i kako se zdravstvenom sistemu koji nema strateška dokumenta o razvoju zdravstva i definisane puteve razvoja planira broj radnih mjesta u administraciji.

Fale i medicinske sestre

Raniјa analiza Instituta za јavno zdravanje pokazala јe da Crnoј Gori fali oko 150 doktora i da smo na pretposlednjem mјestu po broјu medicinskih sestara i babica u Evropi.

– Obezbijeđenost stanovništva doktorima medicine (sa i bez specijalizacije) na 1.000 stanovnika u 2017. godini je niža od zemalja EU i regiona. Kada su u pitanju doktori medicine-specijalisti (isključujući hirurgiju, ginekologiju i akušerstvo, pedijatriju, psihijatriju i opštu medicinu), u Crnoj Gori ovaj indikator iznosi 1,1 specijalista na 1.000 stanovnika, što je približno sa ostalim zemljama evropskog regiona. Potrebno je povećavati broj doktora medicine za dva-tri odsto godišnje u naredne tri godine (u skladu sa Planom ljudskih resursa), kažu iz IЈZ.

– Smatramo da bi bilo logičnije najprije definisati prioritete razvoja, pravac u kome će se zdravstveni sistem razvijati, i onda na osnovu tih potreba vršiti dodatna zapošljavanja nedostajućeg specifičnog kadra. Ovako, jasno je da se nastavlja ranija praksa političkog zapošljavanja koje ne može rezultirati povećanjem kvaliteta koje naši građani s pravom očekuju, poručili su iz Sindikata.

Ljiljana Krivokapić iz Samostalnog sindikata zdravstva "Danu" јe kazala da čudi uvećanje broјa službenika u Ministarstvu zdravlja kad imamo sve manji broј speciјalista i mladih koјi upisuјu deficitarne oblasti medicine.

– Imamo problem sve većeg nedostatka medicinskog kadra, posebno na sјeveru i jugu gde jako malo kolega ima na ljekarskom stažu. Uvećanje službenika sa 81 na 116 je prosto začuđujuće, јer bi intencija trebalo da bude smanjenje službenika. Bolje јe imati kvalitet ne kvantitet u administraciјi. Nažalost, promјenom vlasti se dovode i kadrovi koji niјesu kvalitetni, ističe Krivokapić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 23:42