Uručenje donacije / - KCCG
03/01/2024 u 11:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mitropolija donirala medicinsku opremu Centru za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju

Aparati imaju široku primjenu u fizikalnoj medicini za liječenje, između ostalog, muskuloskeletnih oboljenja i povreda, osteoporoze, dekubita, zapaljenskog i degenerativnog reumatizma,…

Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) donirala je Centru za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju (CFMR), Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), dva aparata impulsnog magnetnog polja niske frekvencije, ukupne vrijednosti 12.100 eura.

Aparati, kako je saopšteno iz KCCG, imaju široku primjenu u fizikalnoj medicini za liječenje, između ostalog, muskuloskeletnih oboljenja i povreda, osteoporoze, dekubita, zapaljenskog i degenerativnog reumatizma,…

image

Donirani aparat

- KCCG
image

Uručenje donacije

- KCCG

Na svečanom uručenju donacije, u prisustvu ministra zdravlja dr Vojislava Šimuna, menadžmenta KCCG i zaposlenih u CFMR mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, kazao je da je običaj Mitropolije crnogorsko-primorske da svake godine donira neki važan aparat, koji je potreban za liječenje pacijenata u Kliničkom centru ili nekoj drugoj bolnici na području Crne Gore.

- Nastavili smo našu tradiciju i ove godine smo kupili dva aparata za fizikalnu terapiju. Veoma sam zahvalan na ovom dočeku, na ovoj ljubaznosti gospodina ministra, gospođe direktorice KCCG i gospođe direktorice Centra za fizikalnu medicinu i cijelom osoblju Kliničkog centra, koji ulažu ogromne napore za zdravlje našeg naroda u cjelini, što se zaista vidi po rezultatima njihovog rada. I kad vidimo tu njihovu žrtvu onda smo motivisani tom njihovom žrtvom da učestvujemo sa naše strane koliko možemo i da pomognemo da se unaprijedi zdravstvo u Crnoj Gori, kazao je mitropolit Joanikije, upućujući čestitke povodom predstojećih božićnih praznika.

Prilikom svečane primopredaje donacije zahvalnost MPC je uputio ministar Šimun.

- Velika mi je čast i zadovoljstvo da danas ispred Ministarstva zdravlja i cjelokupnog zdravstvenog sistema uputim riječi posebne zahvalnosti Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i Joanikiju, na još jednoj donaciji KCCG-u. Vaš humani čin, uoči Božića-najvećeg i najradosnijeg hrišćanskog praznika, koji, rekao bih, postaje tradicija, ima poseban značaj i važnost. Dosadašnje donacije, od ultrazvučnog aparata i novčane pomoći i sada medicinske opreme za potrebe Centra za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, dostigle su iznos od oko 45 hiljada eura, što je vrijedno poštovanja, naglasio je dr Šimun.

Naveo je da je Vlada Crne Gore u potpunosti posvećena unapređenju zdravstvenog sistema i očuvanju zdravlja populacije, ali svaki vid pomoći je dobrodošao i izuzetno značajan.

- Mitropolija je još jednom pokazala da je posvećena dobrobiti svog naroda na čemu smo vam svi veoma zahvalni“ zaključio je ministar Šimun, čestitajući svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti predstojeći Božić, uz želju da ih služi dobro zdravlja i da ga provedu u miru i blagostanju.

Direktorka KCCG dr Ljiljana Radulović je kazala da je humani čin MPC, uoči najradosnijeg pravoslavnog praznika, najbolji način da započnemo godinu.

- Zahvaljujemo se Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, na ovako vrijednoj donaciji, koja će umnogome olakšati rad terapeutima i poboljšati uslugu koju pružamo našim pacijentima. Takođe smo zahvalni što je Mitropolija crnogorsko-primorska prepoznala naš rad i baš Centru za fizikalnu medicinu donirala pomenute aparate, kazala je Radulović.

Zahvaljujući MPC na vrijednoj donaciji, direktorica Centra za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju, dr Sonja Nejkov, pojasnila je da se impulsno magnetno polje niske frekvencije širiko primenjuje u fizikalnoj medicini i rehabiltaciji.

- Osobito sam zadovoljna što je Mitropolija izabrala da donira baš Centru za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju dva aparata za magnetnu terapiju niske frekvence, koji će umnogome značiti našim fizioterapeutima i osoblju koje će raditi na tim aparatima, kao i našim pacijentima. Aparati koji su do sada korišćeni u našem Centru starosti su između 15 i 20 godina, tako će novi koji su automatizovani i imaju noviju tehnologiju fokusiranog magnetnog talasa, značajno doprinijeti i ubrzati rehabilitaciju našim pacijentima, istakla je Nejkov.

Ona je navela da je na dnevnom nivou u presjeku između 500 i 550 pacijenata na terapiji, a od tog broja 90 odsto njih koristi magetoterapiju u svom liječenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 05:39