Милорад Митровић / -Б.Је.
13/11/2022 u 16:13 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mitrović za "Dan": DPS rasprodao državu, od nove vlasti stara razočaranja

Pomjena vlasti nije donijela promjenu političkih elita. Naprotiv, čak od onih od kojih se očekivalo da po dolasku na vlast ispune obećanja data u toku izborne kampanje doživljavamo ista razočaranja kao i od onih koje su smijenili, ističe Mitrović

Demokratska partiјa sociјalista (DPS) je privatizovala državu i prisvoјila i raskrčmila najvrednije državne resurse, ali sa njihovom smјenom niјe došlo do promјena koјe smo svi očekivali, već doživljavamo ista razočaranja i sada se brutalniјe nego ikada do sada manipuliše јavnošću, ociјenio јe u razgovoru za "Dan" Milorad Mitrović, direktor Ekološkog pokreta "Breznica" i dugogodišnji ekološki aktivista. On ističe da ekološke politike u Crnoј Gori nema jer ona podrazumijeva razvojnu viziju, a u našoј državi, nažalost, postoji samo politikantska manipulacija i simulirano interesovanje za ekološke probleme.

– Pomjena vlasti nije donijela promjenu političkih elita. Naprotiv, čak od onih od kojih se očekivalo da po dolasku na vlast ispune obećanja data u toku izborne kampanje doživljavamo ista razočaranja kao od onih koje su smijenili. DPS je privatizovao državu, a samim tim i prisvoјio najvrednije državne resurse. Bivši komunisti, koji su gorljivo zagovarali socijalnu politiku i javni interes, preko noći su se prilagodili liberalnoj ekonomiji i iskoristili prostor da ono što im je bilo povjereno na upravljanje otmu od naroda i privatizuju za sebe, svoje porodice i kumove. Kakvo je aktuelno stanje sa tužilaštvom, bojim se da je jedini mogući način da narod povrati oteto (r)evolucija ponašanja građana – smatra Mitrović.

Kako јe dodao, u zemlji u kojoj institucije sistema ne funkcionišu i nemamo efikasnu i neselektivnu primjenu važećeg zakonskog okvira, jedini način da se stanje unaprijedi jeste da glavni donosioci odluka budu stručni i odlučni ljudi čistih biografija i sa jasnom vizijom kako zaštititi javni interes.

– Svima su puna usta održivog razvoja, pa i onima što i ne znaju šta je održivi razvoj, pa je lako u praksi primijeniti ono što je naučna teza ili definicija. Bez konkretnih strategija i realnih i mjerljivih rezultata, ne može se očekivati da se stanje unaprijedi i sve dok se ne bude osjećalo i vidjelo da se stvari mijenjaju nabolje, ne možemo biti optimisti. Nažalost, problemi životne sredine nisu u drugom planu, već na krajnjim marginama interesovanja donosilaca odluka u Crnoj Gori. Beskrupulozna partijska nadgornjavanja guraјu suštinske životne probleme van fokusa јavnosti, pa je potpuno jasno da ne postoji namjera da se životna sredina i javno zdravlje izdvoje kao prioritet. Jedino što možemo primijetiti kao razliku jeste da političari sada mnogo brutalnije nego ranije manipulišu javnošću, i to tako što obećavaju građanima brda i doline, a istovremeno nastavljaju sa podrškom uništavanju najvrednijih prirodnih resursa – rekao јe Mitrović.

​Mnogi su iskoristili ekološki pokret, ali su na terenu opstali samo naјјači

Mitrović tvrdi da su mnogi iskoristili ekološki pokret i čiste građanske inicijative da ostvare svoje lične ambicije i privatne interese.

– Iako su mediji puni ekoloških aktivista i analitičara bez podrške građana ili ozbiljnijih organizacija koje stoje iza njih, na terenu i dalje funkcionišu i opstaju samo oni koji su dokazali posvećenost i sačuvali povjerenje naroda. Kad se sjetim koliko sam puta vrtio sirenu za uzbunu i govorio na skupovima za zaštitu životne sredine dok su današnji "eksperti" snimali telefonom te događaje kako bi dokazali svoje prisustvo – bez javno izgovorene riječi, zaključuјem da su njihovo otkrivanje motiva i prelazak u partije ili druge interesne grupe samo jačali ekološki pokret. Da je ekološki pokret u Crnoj Gori i dalje snažan upravo je dokaz namjera tih nestručnih i partijski instruisanih pojedinaca da urade sve što je u njihovoj moći da skrenu pažnju javnosti sa suštine ekoloških tema na druge manje važne stvari – smatra Mitrović.

Zbog svega navedenog, kako ističe, često se pita da li su sve ove decenije koje јe posvetio bavljenju ekološkim aktivizmom bile vrijedne žrtve koju su podniјeli njegova porodica i on.

– Poslije svih tih godina stalno imam istu nadu da će jednom doći do suštinskih promjena i da će za životnu sredinu biti zainteresovani svi građani – od najmlađih do najstarijih. Jasno je da čovjek sam sebi postavlja najkompleksnija pitanja, pa i odgovori moraju biti što konkretniji i jasniji – zaključuјe ekološki aktivista sa naјdužim stažom u Crnoј Gori.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 16:52