Maraš Dukaj / - FOTO: MJU
22/03/2024 u 15:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

MJU: Potrebno promijeniti 85 zakona, ojačati ulogu inspekcije

Ministarstvo javne uprave je formiralo Radno tijjelo koje je pripremilo Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona kojima su propisne odredbe o inspekcijskom nadzoru, navodi se u saopštenju Ministarstva javne uprave.

Danas je održan okrugli sto, sa kojeg je poručenp da su u postupku pripreme zakonskog teksta sagledane odredbe 175 zakona, koje su u skladu sa zaključkom Vlade dostavila resorna ministarstva.

- Nakon analize ovih propisa, indentifikovana je potreba za izmjenom 85 zakona, na način što se u zakonima prepoznaje konkretna nadležnost inspektora koji vrše inspekcijski nadzor u toj oblasti- navode u saopštenju.

Izmjenom ovih zakona, ocjenjuju, stvara se mogućnost da se implementira model inspekcijskog nadzora čiji je cilj ojačati povezanost između ministarstava i inspekcija, kao i povezanost između kreiranja politike i zakonodavstva u određenoj oblasti i izvršavanje zakona.

-Okrugli sto koji je održan jedan je u nizu pokazatelja otvorenosti Ministarstva javne uprave da i kada nema zakonsku obavezu za sprovođenje javne rasprave jer se radi o zakonu kojim se bitno drukčije ne uređuje neko pitanje, uključi javnost u svoj rad- zaključeno je iz tog resora.

IA: Vlada hoće izmjene odredaba o inspekcijskom nadzoru mimo javnosti i jasnih argumenata

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 10:25