/ - MLADI OPOZICIJE I VLASTI
06/04/2024 u 16:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Mladi opozicije i vlasti pokrenuli dijalog o unapređenju položaja studenata

Visokoobrazovni sistem u Crnoj Gori treba unaprijediti ukoliko se žele pratiti trendovi razvijenih evropskih država, saopšteno je iz omladinskih organizacija više političkih partija.

Predstavnici mladih političkih partija vlasti i opozicije u petak su učestvovali na okruglom sto na temu “Položaj studenata u Crnoj Gori”.

U zajedničkom saopštenju se navodi da je, uz konstruktivan dijalog, razmjenu mišljenja i stavova cilj bio doći do zaključaka šta je to što najviše pogađa studentsku populaciju u Crnoj Gori.

- Kao ključne probleme ističemo model studija 3+2 koji je neophodno reformisati u model koji je usaglašen sa crnogorskim tržištem rada, reformu Programa stručnog osposobljavanja uz donošenje strogih kontrolnih mehanizama, stručnu praksu na fakultetima koju je neophodno unaprijediti i sprovoditi u zakonskim okvirima, kaže se u saopštenju.

Predstavnici omladinskih organizacija smataju da je neophodna podrška za uvođenje povremenih i privremenih poslova za studente, kao i stroža pravila za nostrifikaciju diploma uz formiranje posebnog tijela u okviru institucija sistema koje će vršiti provjeru diploma.

- Sagledavajući trenutno stanje, možemo konstatovati da visokoobrazovni sistem treba unaprijediti ako želimo da pratimo trendove razvijenih evropskih država, navodi se u saopštenju.

Poručuje se da je vrijeme da se da puna podrška studentima u Crnoj Gori i njihovim predstavnicima koji već duže vrijeme ukazuju na probleme.

Iz omladinskih organizacija su kazali da će aktivnosti nastaviti u smjeru konsultacije sa krovnim studentskim tijelima u Crnoj Gori, kao i svim studentima koji imaju kvalitetne incijative.

- Naš cilj je da preko naših političkih partija uspijemo da se izborimo za rješavanje brojnih problema na koje se čeka godinama, navodi se u saopštenju.

Na okruglom stolu učetovali su Mladi Evrope, Savjet mladih Demokratske partije socijalista, Mlade Demokrate, Forum mladih URA, klubovi mladih Demokratske narodne partije i Nove srpske demokratije, Omladina Socijaldemokrata i Mladi Socijalističke narodne partije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
29. maj 2024 00:41