press monstata povodom popisa, monstat, popis, / PRESS MONSTATA POVODOM POPISA, MONSTAT, POPIS, - IVAN PETROVIC-IPE
07/12/2023 u 10:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Monstat: Rezultate popisa može objaviti samo Uprava za statistiku

Na određenim društvenim mrežama su se pojavili navodni rezultati popisa po nacionalnoj strukturi, četvrti dan od početka popisa tj. u toku procesa prikupljanja podataka, što je statistički apsolutno nemoguće, kazali su u saopštenju

Iz Uprave za statistiku kazali su da sa indignacijom odbacuju navode koji se komuniciraju u javnosti da rezultate popisa može objaviti bilo ko, osim Uprave za statistiku.

- Na određenim društvenim mrežama su se pojavili navodni rezultati popisa po nacionalnoj strukturi, četvrti dan od početka popisa tj. u toku procesa prikupljanja podataka, što je statistički apsolutno nemoguće. U prilog tome govori i činjenica da se prikupljanje podataka vrši putem papirnih obrazaca i tek nakon završenog popisivanja uslijediće unos podataka u softver namijenjen unosu i obradi podataka - navode u saopštenju.

Dodatno, kako objašnjavaju, objavljivanje rezultata popisa definisano je članom 30 Zakona o popisu koji navodi da će se preliminarni rezultati popisa, po naseljima, jedinicama lokalne samouprave i za teritoriju Crne Gore o broju stanovnika, domaćinstava i stanova i drugih nastanjenih prostorija objaviti u roku od 30 dana od dana završetka popisa od strane Uprave za statistiku.

- U tom smislu podaci o nacionalnoj odnosno etničkoj strukturi, kao i vjeri, maternjem jeziku i jeziku kojim lice uobičajeno govori biće objavljeni nakon što se izvrše sve aktivnosti predviđene Zakonom o popisu i metodologijom popisa, a u skladu sa Godišnjim planom i Kalendarom objavljivanja statističkih podataka za 2024. godinu - zaključuju u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 21:34