26/03/2024 u 13:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

MPNI promovisao upis djece iz RE zajednice u vrtiće i škole

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija u saradnji sa Ministarstvom ljudskih i manjinskih prava, Zavodom za školstvo i NVO "Udruženje za podršku Roma i Egipćana" sprovelo je uspješnu kampanju promocije upisa u predškolsko vaspitanje, osnovnu i srednju školu u Beranama, Baru, Nikšiću i Podgorici.

Kampanja je sprovedena od 18. do 22. marta 2024. godine.

- Tim sastavljen od predstavnika navedenih institucija i NVO posjetio je u proteklom periodu četiri opštine gdje su razgovarali s roditeljima i djecom o značaju obrazovanja, posebno ističući važnost podrške roditelja u obrazovnom procesu - istakli su iz MPNI.

image
- MPNI

Promocija upisa započela je u Beranama u JPU "Radmila Nedić", a nastavljena je u školama u Baru, Nikšiću i Podgorici.

- Roditeljima su pružene sve neophodne informacije o postupku upisa djece, a učenicima devetog razreda su pružene smjernice za nastavak školovanja u srednjoj školi. Takođe, posebna pažnja posvećena je inkluziji Roma i Egipćana u obrazovni sistem Crne Gore, sa ciljem povećanja stope njihovog obrazovanja - saopštili su iz ministarstva.

image
- MPNI

Navode da je ova kampanja u skladu sa Strategijom za poboljšanje položaja Roma i Egipćana u Crnoj Gori za period 2021-2025.

image
- MPNI

- Roditeljima je tokom razgovora predočeno zalaganje države za inkluziju ove zajednice kroz različite mjere podrške, uključujući besplatne udžbenike, prevoz, stipendije i angažovanje saradnika u socijalnoj inkluziji - naveli su iz MPNI.

image
- MPNI

Tim koji je sproveo kampanju posebno je, kako su istakli, zadovoljan brojem roditelja koji su prisustvovali promocijama u svim opštinama, što ukazuje na važnost obrazovanja u RE zajednici.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 03:21