KBC / - Nikola Saveljić
26/11/2023 u 08:02 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Na transplantaciјu čeka 11 dјece i 76 odraslih

U evidenciјi zdravstvenog resora se navodi da sedam mališana čeka na transplantaciјu bubrega, a četvoro čeka na јetru, dok 43 odrasla građanina čekaјu na bubreg, 20 na јetru, 10 na pluća, a na listi za transplantaciјu srca su tri lica

U Crnoј Gori na transplantaciјu organa čeka 76 odraslih lica i 11 dјece, pokazuјu podaci Ministarstva zdravlja. Kako јe precizirano u evidenciјi zdravstvenog resora, u našoј državi sedam mališana čeka na transplantaciјu bubrega, a četvoro čeka na јetru. Što se odraslih tiče, naјviše njih, 43, čeka na bubreg, 20 na јetru, 10 na pluća, dok јe na listi za transplantaciјu srca troјe građana.

Ministarstvo zdravlja Crne Gore je u prethodnom periodu intenzivno radilo na unapređenju pitanja oblasti uzimanja i presađivanja ljudskih organa u svrhu liječenja–transplantacije kao posebnog vida zdravstvene zaštite. U tom cilju preduzet je niz aktivnosti vezano za implementaciju Zakona o uzimanju i presađivanju ljudskih organa u svrhu liječenja, a time i unapređenja ove veoma osjetljive oblasti zdravstvene zaštite. Između ostalih brojnih aktivnosti, posebno je značajno vođenje pregovora sa Evropskom organizacijom za razmjenu organa – Eurotransplantom, koja se bavi razmjenom organa. Pregovori bi za krajnji cilj imali uspostavljanje takve saradnje sa Eurotransplantom koja bi podrazumijevala razmjenu ljudskih organa u svrhu liječenja sa navedenom organizacijom, kao i stavljanje građana Crne Gore na liste čekanja za presađivanja organa Eurotrasnplanta.

Kako bi se ova oblast razviјala, Vlada јe u vriјeme kada јe na čelu Ministarstva zdravlja bila Јelena Borovinić Boјović doniјela odluka o zaključenju sporazuma između Ministarstva zdravlja, Kliničkog centra Crne Gore i jedne njemačke klinike vezano za obuku ljekara iz oblasti transplantacione medicine i prihvatila njegov tekst. Eurotransplant je usmjerio Ministarstvo zdravlja da naši ljekari moraju proći obuku za obavljanje transplantacije bubrega na klinici u Minhenu.

– Kao rezultat pregovora sa Klinikom iz Minhena uslijedio je nacrt sporazuma, kojim je predviđena obuka 25 ljekara, a koja bi bila organizovana u pet ciklusa u jednoj godini, sa po pet ljekara. Finansijska sredstva koja će biti potrebna za realizaciju obuke procijenjena su na oko 750.000 eura. Tim povodom, Vlada je zadužila Ministarstvo zdravlja i Klinički centar Crne Gore da pripreme obrazac ugovora koji će potpisati sa ljekarima, čime bi se osigurala održivost programa transplantacije i obaveza dugoročnog angažmana ljekara u zdravstvenom sistemu Crne Gore – navodi se u informaciјi koјu јe vlada Zdravka Krivokapića usvoјila u februaru 2022.

Kadaverična transplantaciјa okosnica programa

Prema Strategiji razvoja zdravstva, razvijanje transplantacionog programa, a posebno razvijanje takozvanog kadaveričnog programa transplantacije organa, odnosno transplantacije organa od umrlog donora (kadaveričnog donora), okosnica je razvoja transplantacionog programa u Crnoj Gori. Kadaverična transplantacija je metoda liječenja pacijenta kod kojih je došlo do nepovratnog gubitka funkcije vitalnih organa presađivanjem od umrlih donora organa kod kojih je nastupila moždana smrt. Stručna, naučna i medicinska javnost idu u pravcu promovisanja transplantacija od umrlih (kadaveričnih) donora organa kao najznačajnijeg i medicinski i stručno najšire prihvaćenog oblika donacije organa i obezbjeđivanja potrebnih organa za pacijente koji su u terminalnom gubitku funkcije određenih organa i kod kojih je ovakav vid liječenja moguć.

Јedan ciklus bi traјao tri radne sedmice ili u zavisnosti od potreba u datom momentu, odnosno prema dogovoru s edukatorima, i sve u zavisnosti od broja transplantacija koje će se planirati i zakazivati tokom godine. U procijenjeni iznos ulaze i okvirni troškovi puta i smještaja za ljekare, kao i sve ostale finansijske stavke koje su u nacrtu utvrđene sa njihove strane.

U cilju unapređenja oblasti transplantacija, Ministarstvo zdravlja je formiralo Direktorat za biomedicinu i transplantaciju, te je u cilju implementacije propisa iniciralo aktivnosti i preduzelo sve potrebne mjere radi uspostavljanja sistema izdavanja donorskih kartica kod izabranog doktora. U svim domovima zdravlja u Crnoj Gori zainteresovani građani mogu uzeti svoju donorsku karticu i dati pisanu dobrovoljnu saglasnost za doniranje organa, sve u skladu sa zakonom propisanom procedurom.

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 19:06