Nagrađeni najbolji studenti Biotehničkog fakulteta / - DJORDJE CMILJANIC
11/04/2024 u 15:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nagrađeni najbolji studenti Biotehničkog fakulteta

U okviru obilježavanja Dana Biotehničkog fakulteta, 10. aprila, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković uručio je nagrade najboljim studentima osnovnih i master studija Biotehničkog fakulteta.

Nagrade su zavrjedili studenti osnovnih studija koji su položili svih 60 ects kredita i ostvarili prosječnu ocjenu i indeks uspjeha 8,5 ili više, a za studente master studija za prosječnu ocjenu i indeks uspjeha 9,0 i više. Za svakog nagrađenog studenta Ministarstvo je u saradnji sa fakultetom opredijelilo novčanu nagradu u iznosu od 300 eura po studentu, saopšteno je 

Joković je čestitao je studentima na postignutim rezultatima, naglašavajući da su oni ponos i uspjeh za cjelokupnu poljoprivredu u Crnoj Gori. Posebno je istakao važnost saradnje između akademske zajednice i Vlade kako bi se mladima obezbijedili najbolji uslovi za sticanje potrebnih znanja, vještina i resursa za uspješno obavljanje poslova u poljoprivredi. Osim što se time osigurava kontinuitet industrije, stvaraju se i nove prilike za ekonomski rast i razvoj zemlje.

- Kroz zajednički rad i dijalog, možemo identifikovati najbolje prakse, razviti inovativna rješenja i unaprijediti naše poljoprivredne procese. Ministarstvo poljoprivrede prepoznaje važnost vaše uloge u obrazovanju budućih stručnjaka kao pokretačke energije savremenog društva. Zato smo spremni pružiti podršku fakultetu u svakom pogledu. Uz vašu stručnost i našu podršku, vjerujem da možemo postići izvanredne rezultate. Želimo stvoriti okruženje u kojem se inovacija nagrađuje, a talenat cijeni. Vaši uspjesi su uspjesi cijele zajednice i vjerujem da zajedno možemo graditi bolju budućnost za našu poljoprivredu, a samim tim i cjelokupno društvo, ukazao je ministar Joković.

image

Nagrađeni najbolji studenti Biotehničkog fakulteta

- DJORDJE CMILJANIC

Dekanica Biotehničkog fakulteta Božidarka Marković, naglasila je da je 10. april važan datum u razvoju crnogorske nauke i institucionalno organizovanog naučnoistraživačkog rada u poljoprivredi.

Tog dana 1937. godine, osnovana je Državna ogledna stanica za južne kulture u Topolici kod Bara, prva naučna ustanova u Crnoj Gori, koja je kasnije postala preteča današnjeg Biotehničkog Fakulteta. Ove godine, u okviru proslave 50 godina postojanja Univerziteta Crne Gore, pod sloganom "FuturUM", obilježava se Dan fakulteta ističući promociju znanja i naučne izvrsnosti kroz naglašavanje uspjeha studenata i njihovih radova.

Dekanica Marković je predstavila brojne projekte Biotehničkog fakutleta i ukazala na rezultate i značaj uspješne saradnje resornog minsitarstva i fakulteta, sa posebnim osvrtom na nedavno raspisivanje tendera za izgradnju Nacionalne referentne laboratorije za zaštitu bilja, uz uvjerenje da će labaratorija biti uspostavljena i stavljena u funkciju za manje od dvije godine.

- Želim da istaknem da ove godine po prvi put u poslednjih 15 ili više godina imamo situaciju da nam je veći obim finansiranja naučno-istraživačkih aktivnosti iz nacionalnog budžeta nego od međunarodnih fondova. To nam ukazuje na značajne i dobre pomake u razvojnim politikama države i resornog ministarstva u pogledu nauke, istakla je Marković.

Milatović: Naša je obaveza da stvorimo ambijent u kojem će rad i znanje biti jedini garant uspjeha

Marica Melović, generalna direktorica Direktorata za naučno-istraživačku djelatnost u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija, govoreći o uspjesima i postignućima Biotehničkog faulteta, naglasila je da ovaj događaj nije samo prilika da se istaknu dostignuća profesora i studenata već da se pokaže i snaga zajedništva unutar akademske i naučne zajednice.

Studentkinja Amina Dautović prisutnima je poželjela dobrodošlicu u ime nagrađenih studenata Biotehničkog fakulteta.

- Naime, svaki posao ima neke svoje privilegije, pa je i za nas, buduće inženjere poljoprivrede, privilegija proizvoditi hranu, raditi sa živim organizmima. U to ime, zahvaljujem se Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, i Biotehničkom fakultetu na kontinuiranoj podršci našem obrazovanju. Zaista, ova ceremonija dodjele nagrada za nas je i dokaz požrtvovanosti i dodatna motivacija na putu sticanja obrazovanja iz oblasti poljoprivrednih nauka. Uvjeravam Vas da ćemo znanja i iskustva stečena na ovom fakultetu iskoristiti da pomognemo crnogorskoj poljoprivredi. Potrudićemo se da u svojoj karijeri poljoprivrednu proizvodnju podignemo na jedan viši nivo, valorizujemo obilate poljoprivredne potencijale koje Crna Gora ima i budemo generacija tranzicije. Kada kažem generacija tranzicije, mislim na to da tradicionalnu, domaćinsku proizvodnju, koja je zastupljena kod nas, usmjerimo ka inovativnim tehnikama i tehnologijama, koje su budućnost razvoja poljoprivrede.Na taj način pomoći ćemo i razvoj cjelokupne države, naglasila je Dautović.

Nakon dodjele nagrada predstavnici akademske i naučne zajednice, predstavnici institucija i studenata imali su priliku da se bliže upoznaju sa naučnoistraživačkim aktivnostima Biotehničkog fakulteta u toku prethodne godine, uz prezentacije radova i aktivnosti studenata.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 14:49