/ FOTO: MINISTARSTVO ZDRAVLJA
05/12/2023 u 11:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Neophodno jačati povjerenje u zdravstvene radnike i sistem zdravstva

Delegacija Ministarstva zdravlja učestvuje na Konferenciji o jačanju zdravstvenih sistema u Sloveniji

Danas je više nego ikad važno razviti i održavati otporne zdravstvene sisteme i jačati povjerenje u zdravstvene radnike i javno zdravstvo na nacionalnom nivou“, kazala je državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja Mirjana Vlahović Andrijašević, na Konferenciji o jačanju zdravstvenih sistema, koja se, u organizaciji Zdravstvene mreže Jugoistočne Evrope i Ministarstva zdravlja Slovenije,  danas i sjutra održava Brdu kod Kranja, u Sloveniji.

Na panelu o boljoj pripremljenosti za potencijalne buduće zdravstvene prijetnje i rizike, održanom u sklopu Konferencije, učesnici su razmijenili mišljenja o tome kako prevazići i riješiti  nedostatak zdravstvene radne snage, kao i na koji način ojačati povjerenje u zdravstveni sistem i zdravstvene radnike. Posebnu pažnju učesnika privuklo je pitanje pristupa lijekovima, ljudski resursi u zdravstvu, ali i potencijali digitalizacije i vještačka inteligencija.

- Svjedoci smo nemjerljivih geopolitičkih, demografskih, socioekonomskih i klimatskih promjena, u kojima zdravstveni sistem treba da da najbolji odgovor, ali i da održi pružanje paketa osnovnih zdravstvenih usluga- istakla je Vlahović Andrijašević.

image
- FOTO: MINISTARSTVO ZDRAVLJA

Ona je podijelila iskustvo Crne Gore u vrijeme i post COVID krize u obezbjeđenju sinhronizovanog odgovora u pružanju zdravstvenih usluga, blagovremenom i tačnom informisanju građanstva o broju oboljelih i hospitalizovanih, kroz sve kanale komunikacije.

Održavanje svakodnevnih press konferencija za javnost, na kojima su učestvovali najviši politički i državni zvaničnici, od premijera i ministra zdravlja i direktori Instituta za javno zdravlje, do predstavnika drugih sektora koji su se bavili odgovorom na izuzetnu zdravstvenu krizu kakakv je bio COVID, prema riječima Vlahović Andrijašević, bio dobar način da građani dobiju pravovremene i tačne informacije i da se i na taj način jača povjerenje u zdravstveni sistem.

- Osnovni princip Ministarstva zdravlja u kriznim situacijama je da se uvijek moraju prezentovati tačne i relevantne informacije bazirane na naučnim i provjerenim podacima, te da pružanje informacija treba da se odvija u kontinuitetu, kao i edukovanje javnost i medija o načinu plasiranja informacija. Građani/ke očekuju da budu zdravstveno zaštićeni, da imaju pristup blagovremenoj i kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti, a obaveza svake države je i da radi na unapređenju zdavstvenog sistema kako bi obezbijedila najveći nivo zdravstvene zaštite- poručila je Vlahović Andrijašević.

Crnogorsku delegaciju na Konferenciji u Sloveniji, pored državne sekretarke mr Mirjane Vlahović Andrijašević čine još Mirjana Đuranović, načelnica Odjeljenja za međunarodnu saradnju i Milica Stanišić iz Instituta za javno zdravlje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 19:52