Neida Nišić, ministarska rada i socijalnog staranja / - M.VUJISIć
25/04/2024 u 13:35 h
Andrijana Dabanović
Mićko Vujisić
Andrijana Dabanović<br/>Mićko Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nišić na otvaranju barskog Skloništa poručila: Adekvatno zbrinjavanje žrtava nasilja

U Baru je otvoreno Prihvatilište/sklonište za smještaj djeteta, odraslog i starog lica, odnosno odraslog lica sa djetetom koje je žrtva zlostavljanja, zanemarivanja, rodno zasnovanog nasilja i nasilja u porodici.

Prihvatilište je otvorila NVO Sistem na osnovu licence za socijalnu i dječju zaštitu koju im je izdalo Ministarstvo rada i socijalnog staranja. Izvršna direktorica NVO Sistem Neda Radović, kaže da je otvaranje prihvatilišta kruna njihovog višegodišnjeg posvećenog rada.

- Nasilje, a pogotovo rodno zasnovano, globalni je problem. Više od trećine žena na svijetu je iskusila rodno zasnovano nasilje dok ni Crna Gora ne odstupa puno od takve poražavajuće statistike. Ono što je potrebno da bi se borilo s korijenom nasilja nad ženama, i ono na čemu Nevladina organizacija Sistem insistira, je propitivanje rodnih stereotipa, unaprijeđivanje potpune ravnopravnosti žena, edukacija dječaka, djevojaka i šire javnosti o ravnopravnosti žena i muškaraca, o nestereotipnim rodnim ulogama i generalno, o nasilju nad ženama - rekla je Radović.

Naida Nišić, ministarska rada i socijalnog staranja rekla je da ministarstvo ne bi moglo bez NVO sektora.

- Prioritet nam je adekvatno zbrinjavanje žrtava nasilja. Od posebnog značaja je da je ovo prvo sklonište na Primorju - kaže Nišić.

Tijana Šuković, načelnica sektora za trgovinu ljudima kaže da protiv nasilja treba djelovati udruženo.

- Jedan od najučestalijih je nasilje u porodici, te je na inicijativu ministra MUP- Danila Šaranovića formiran operativni tim - rekla je Šuković.

Ona je kazala da je pomoć žrtvama priroritet MUP-a ističući da je formiran i tim koji se bavi upravo ovim problemom.

Ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka rekao je da smo svjedoci povećanog rodno zasnovanog nasilja. On kaže da žrtve moraju dobiti zaštitu, ali i da je prevencija važna. Đeka ističe da se mora graditi sigurno društvo, te da će nastaviti da kroz zakone zaštite žene i djevojčice.

Iz Internacionalne policijske organizacije Ivan Pekić kaže da će oni i na međunarodnom nivou uticati na svijest gradjana kada je u pitanju civilni sektor. On kaže da do sada nijedan ministar nije imao senzibiliteta za ovakve projekte, a otvoreni su za saradnju sa svim institucijama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 19:03