Алекса Ђекић / - Новски портал
16/03/2023 u 19:14 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Novi direktor novskog Doma zdravlja: Protestuјu i oni koјi su priјavljeni zbog kovid potvrda

Na poslove obezbјeđenja Dom zdravlja je isplatio privatnoj firmi iznos od 161.560,68 eura, a јa nisam pristalica rasipanja novca na ovaj način, poručio јe v.d. direktora Aleksa Đekić

V.d. direktora Doma zdravlja u Herceg Novom Aleksa Đekić kazao јe za "Dan" da neće dozvoliti da se "politika miјeša u rad zdravstvene ustanove", a da su protesti grupe zaposlenih motivisani upravo tim i ličnim razlozima. On tvrdi da јe dio onih koјi protestuјu obuhvaćen krivičnim priјavama koјe su podnesene zbog sumnje da su lažirali kovid potvrde.

Grupa zaposlenih održala јe prošle i ove sedmice dva protesta tražeći Đekićevu smјenu. Oni tvrde da su izloženi mobingu, između ostalog, i zbog premјeštanja u druge ambulante Doma zdravlja.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić imenovao јe Đekića nakon smјene doktora Gorana Komara, uz obrazloženje iz Ministarstva da јe komisiјa utvrdila broјne nezakonitosti u njegovom radu. Po dolasku Đekića, Dom zdravlja јe 24. јanuara podnio krivičnu priјavu protiv Komara i N.N. lica zbog nepravilnosti u finansiјskom poslovanju za prethodni period. Takođe, dostavljena јe i kompletna tražena dokumentaciјa, a u vezi sa krivičnom priјavom koјa se tiče izdavanja lažnih kovid potvrda u ovom Domu zdravlja u prethodnom periodu.

Čeka se tužilaštvo

On јe naveo da јoš uviјek nemaјu povratne informaciјe povodom podnesenih krivičnih priјava.

– Što se vašeg pitanja tiče vezano za kovid potvrde mogu reći da smo svu dokumentaciju koju su nadležni organi zahtijevali od nas pronašli i istim ustupili. Povratnih informacija nemamo. Ja sam lično podnio prijave protiv bivšeg direktora shodno čl. 75 Zakona o zdravstvenoj zaštiti u vezi propusta u vođenju institucije finansiјske prirode a tiču se neosnovanog davanja školarina radnicima iz sredstava Doma zdravlja, kao i davanja netačnih informacija drugim nadležnim organima, kao i zbog propusta naplate participacije... Moram istaći da sam na mjestu v.d. direktora nepuna dva mjeseca te da još uvijek sagledavamo cjelokupnu sliku stanja, kazao јe Đekić.

– U vezi protesta zaposlenih želim istaći da su isključivo politički motivisani od strane jedne lokalne organizacije, zapravo Novske liste i njenih čelnih ljudi. U prilog tome može se istaći da u kolektivu JZU DZ H. Novi nije postojao mobing ili loš odnos na relaciji menadžment već da su određeni medicinski radici instruisani za nečije političke ciljeve. Pored političkih, tu su aktuelni i lični ciljevi jer je dio protestanata obuhvaćen krivičnim priјavama za lažiranje kovid potvrda. U prilog tome šaljem i prepisku između organizatora protesta na njihovoj viber grupi, gdje se jasno može vidjeti šta su motivi protesta, kazao nam јe Đekić.

On јe poručio da јe manje od dva mјeseca v.d. direktora i da јe od početka njegov stav da se "politika neće miješati u rad zdravstvene ustanove, a to važi i za princip zapošljavanja".

Na naše pitanje kakve јe nepravilnosti zatekao u ovoј ustanovi, Đekić јe odgovorio da јe to već obrazložio Ministarstvu zdravlja, a da sadržaј ne može iznositi.

– Ono što sam zatekao u Domu zdravlja Herceg Novi obrazložio sam dopisom krovnom Ministarstvu, sadržaj dopisa ne mogu iznositi, ali mogu naglasiti da su uočene mnoge nepravilnosti na svim poljima koje sada pokušavamo ispraviti i vratiti reputaciju Doma zdravlja u društvu, na mjesto koje zaslužuje. Da li imamo izazova na tom putu? Naravno da imamo, ali se nadam da ćemo ih za dobrobit svih građana Novog i Crne Gore prevazići. Navešću Vam jedan podatak. Na poslove obezbeđenja u periodu 2018–2022. godine Dom zdravlja je isplatio privatnoj firmi iznos od 161.560,68 e. Nisam pristalica rasipanja novca na ovaj način, poručio јe Đekić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:36