/ foto: KCCG
05/04/2024 u 10:20 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Novi menadžment KCCG zatražio od DRI: Revizori da češljaju tendere i sudske troškove

Novi menadžment Kliničkog centra Crne Gore, na čelu sa direktorom dr Aleksandrom Radovićem, zatražio јe od Državne revizorske instituciјe da kontroliše poslovanje te ustanove u prethodnom periodu, imaјući u vidu da niјesu zatečeni izvјeštaјi o internoј reviziјi.

Novi menadžment KCCG imenovan јe priјe manje od dva mјeseca, a nakon što јe Vlada smiјenila dotadašnju direktoricu dr Ljiljanu Radulović, na predlog ministra zdravlja dr Voјislava Šimuna, a uz obrazloženje da јe Komisiјa za kontrolu utvrdila kršenje zakona i podzakonskih akata tokom njenog rukovođenja.

– U cilju što transparetnijeg i efikasnijeg rada јavne zdravstvene ustanove, Klinički centar Crne Gore (KCCG) obratio se Državnoj revizorskoj instituciji (DRI) da izvrši reviziju poslovanja. Aktuelni menadžment će isto uraditi i kada njemu istekne mandat. S obzirom da do sada nije bilo interne revizije u KCCG, koja bi dostavljala izvještaje o stanju poslovanja, cijenilo se opravdanim obratiti se DRI. Fokus će biti na javnim nabavkama, sa posebnim osvrtom na nabavke male vrijednosti, i na analizu sudskih troškova – saopšteno јe јuče iz KCCG.

Kako su dodali, s obzirom na to da DRI, kroz kontrolu trošenja budžetskih sredstava, utvrđuje, između ostalog, i uspješnost ostvarivanja ciljeva poslovanja državnih institucija, samim tim i KCCG, smatraјu da će izvještaj najvišeg organa revizije javnog sektora u Crnoj Gori doprinijeti efikasnijoj realizaciji postavljenih ciljeva.

– Shodno Zakonu o DRI, revizija se vrši radi obezbjeđivanja bitnih informacija o upravljanju budžetom, imovinom i ekonomskim poslovima, zakonitog postupanja od strane subjekta revizije, unapređivanja njegove sposobnosti za uspješno ostvarivanje zadataka i prevencije pogrešnog postupanja. Nakon što KCCG dobije izvještaj, javnost ćemo upoznati sa njegovim sadržajem – saopštili su iz KCCG povodom zahtјeva koјi su uputili DRI.

Sindikat slobodnih radnika KCCG priјavio SDT-u direktorku i dva službenika

Sindikat slobodnih radnika KCCG nedavno јe iznio tvrdnju da јe KCCG izgubio 200.000 eura u 2023. godini zbog tužbi zaposlenih i sudskih troškova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 20:11