kbc, klinicko bolnicki centar / - SRDJAN BOLJEVIC
15/01/2024 u 11:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Od novembra registrovano 368 slučajeva velikog kašlja

Kako je saopšteno, kod 302 oboljela je bolest potvrđena laboratorijskim putem, dok je kod 66 osoba prijavljeno obolijevanje na osnovu razvoja karakterističnih simptoma bolesti nakon bliskog kontakta sa oboljelom osobom

nstitut za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) je, od početka novembra 2023. do juče registrovao 368 slučajeva obolijevanja od pertusisa (velikog kašlja).

Kako je saopšteno, kod 302 oboljela je bolest potvrđena laboratorijskim putem (PCR ili serološkim analizama), dok je kod 66 osoba prijavljeno obolijevanje na osnovu razvoja karakterističnih simptoma bolesti nakon bliskog kontakta sa oboljelom osobom.

- Među registrovanim slučajevima (368), najveći udio oboljelih je u uzrasnoj grupi 11-15 godina (162), potom u uzrasnoj grupi 6-10 godina (58), u uzrasnoj grupi 26-64 godine (49), 16-20 godina (40), 1-5 godina (34), ispod 1 godine (14), preko 65 godina (8) i u uzrasnoj grupi 21-25 godina (3) - kazali su u IJZCG.

Prema njihovim riječima, najveći broj slučajeva je otkriven u Podgorici (254) i Danilovgradu (30), potom u Beranama (14), Baru (11), Budvi (10), Cetinju (10), Herceg Novom (9), Kotoru (6), Nikšiću (6), Zeti (6), Tivtu (4), Andrijevici (2), Bijelom Polju (2), i po jedan slučaj u Mojkovcu, Petnjici, Pljevljima i Ulcinju.

- Od 368 registrovanih slučajeva, kod 341 je od posljednje doze vakcine sa komponentom protiv pertusisa do obolijevanja prošlo pet ili više godina (kada se zbog karakteristika acelularne vakcine ne može očekivati postojanje imuniteta) ili osobe nisu imunizovane, ili ne postoji dokaz o imunizaciji (uglavnom kod osoba starijih od 25 godina) - naveli su u saopštenju.

Ističu da se vakcinacija protiv velikog kašlja, kao i protiv svih ostalih oboljenja koja su u redovnom kalendaru (morbila, humanog papilloma virusa itd.), kontinuirano sprovodi u redovnim terminima radnim danima kod izabranih ljekara za djecu.

- Kod svih bolesti, a naročito protiv velikog kašlja je izuzetno važno da se vakcinacija sprovede pravovremeno tj. da se u ovakvoj epidemiološkoj situaciji prve tri doze vakcine prime u uzrastu sa dva (prva doza), sa tri (druga doza) i sa četiri mjeseca (treća doza) - dodali su u saopštenju.

Ističu da je pertusis oboljenje kod koga se naročito teški simptomi mogu javiti kod novorođenčadi i nepotpuno imunizovane odojčadi (djece uzrasta ispod jedne godine), kod kojih je ova bolest nerijetko životno ugrožavajuća.

- Apelujemo na stanovnike Crne Gore, posebno na osjetljive grupe, da budu dodatno pažljivi i primjenjuju opšte mjere prevencije u cilju smanjenja rizika za prenos velikog kašlja (ali i ostalih respiratornih infekcija poput gripa, COVID-19, RSV - respiratornog sincicijalnog virusa) na lica kod kojih je rizik od razvoja težih formi bolesti veći - naveli su u IJZCG.

Podsjećaju da adolescenti, odrasli i imunizovana djeca najčešće imaju blaže ili atipične simptome, iako se izraženo oboljenje može javiti u svim uzrasnim grupama posebno kod onih kod kojih je od završene vakcinacije/revakcinacije prošlo duže od četiri godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. jun 2024 17:26