Janko Odović / - Dan
12/04/2024 u 11:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Odović: Ako se dokaže da je neko iz Ministarstva primao mito, biće procesuiran i dobiće otkaz

Ako se pronađu dokazi da je neko iz Ministarstva radio nelegalno, primao mito, biće procesuiran i dobiće otkaz, poručio je ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, Janko Odović na konferenciji za medije.

Poručuje da neće dozvoliti da se njemu prišivaju etikete da je korumpiran, jer se nije u Crnu Goru vratio da bi izigrao ideju koju je donio premijer Milojko Spajić.

- Ne želim da moje i ime moje familije bude pominjano u kontekstu bilo kakve korupcije i zato će naše ministarstvo biti maksimalno transparentno kako bi spriječili bilo kakve sumnje u zakonitost rada - kazao je ministar.

On je naveo da se Prostorni plan za Crnu Goru i prostorni planovi za opštine rade ubrzano.

- Ako sve ide bude išlo po planu PUP Podgorica biće donijet u roku od dva mjeseca. Cilj je da cijela Crna Gora bude pokrivena planovima i da se ne radi nelegalno jer nema prostorne dokumentacije. Svi građani će biti jednaki, neće se raditi ni po babu, ni po stričevima - najavio je Odović, prenosi Gradski portal.

Vlada donijela odluku o plažama: Aneksi za stare ugovore, do novih preko tendera

“U Ministarstvu smo zatekli prazne računare i izbrisane baze podataka” 

Odović navodi da su u ministarstvu zatekli prazne računare i izbrisane baze podataka.

Što se tiče zakupa plaža, Odović kaže da je njegov stav da treba da se mijenja politika u toj oblasti i da se isključi nezakonita prednost postojećih kupaca sto je konstatovala i Agencija za zaštitu konkurencije.

- Neophodno je da se donese i novi cjenovnik. Sa novim cjenovnik je planirano je da se prihod države poveća na 14 miliona - kazao je Odović.

Ugovori za plaže koji su sada na snazi biće aneksirani i trajaće do oktobra. Novi tender će, kaže Odović, onda biti u oktobru.

- Prošle godine dobit jedne plaže pored Budve bila je 1,2 miliona, jedne plaže na Velikoj plaži 600.000 eura, to je ogroman iznos. Zbog toga kada bude tender i kada dođu novi ili stari zakupci, inspekcija će morati više da radi i provjerava rad plaža. Razmotricemo da se period zakupa plaža poveća sa pet na 10 godina. Sadašnje cijene ostaju do oktobra, a od oktobra imaćemo nove i planiranje uvećanja prihoda od 14 miliona - najavio je Odović.

Ministar je naveo i da stigla procjena vrijednosti Instituta Igalo, te da će informacija o njoj biti objavljena kada se bude znao plan spašavanja.

- Znam kako je biti bez plate jedan mjesec, a mogu samo zamisliti kako je dva ili tri i potpuno razumijem zaposlene u Institutu. Država i svi vlasnici moraće da učestvuju u spašavanju i finansiranju od 10 miliona koliko treba za spašavanje. Država ne može da sipa u nešto što je šuplje, a manjinski akcionari da ne učestvuju ništa - kazao je Odović.

Prostorni plan Crne Gore se, kako je rekao, može očekivati u trećem kvartalu.

Odović je pozvao i da se dostave kvalitetne primjedbe i sugestije na Prostorni plan i da se taj dokument učini dostojnim kako bi dao dobre smjernice razvoja Crne Gore.

Slučaj Lamela C

- Ljudi koji žive u Lameli C su mučenici, platili su, a suočavaju se sa problemom. Sve zbog jednog planera ili investitora. Što se mene tiče, ja prema Lameli C nemam ni pozitivan ni negativan sentiment, samo gorčinu. Mi smo zatekli rješenje o rušenju, a stali smo sa tim kada je sud donio privremenu mjeru. Sad je na potezu Glavni grad, a ako se ne legalizuju spratovi zna se šta slijedi. Postoji mogućnost da se legalizuju četiri sprata - kazao je Odović koji nije želio da komentariše odluku suda.

Kada je u pitanju DUP Zabjelo Ljubović, Odović navodi da se poštuje odluka Ustavnog suda.

- PUP Podgorica će biti za dva mjeseca pa će i DUP-ovi da se mijanjaju - kazao je Odović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 05:39