/ - FOTO: DANI DIJASPORE
30/07/2023 u 20:38 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Održana završna manifestacija Dana dijaspore-iseljenika

Tradicionalno, program je započet himnom Crne Gore, nakon koje su uslijedili govori predsjednika Plava domaćina ovogodišnjih Dana dijaspore-iseljenika, gospodina Nihada Canovića

U organizaciji Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima i Opštine Plav sinoć je održana završna proslava ovogodišnjih Dana dijaspore-iseljenika, centralna proslava na Glavnom gradskom trgu u Plavu.

Tradicionalno, program je započet himnom Crne Gore, nakon koje su uslijedili govori predsjednika Plava domaćina ovogodišnjih Dana dijaspore-iseljenika, gospodina Nihada Canovića, zatim direktora Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima, gospodina Arbena Jakupija, a nakon toga svoj govor održao je I predsjednik Crne Gore, gospodin Jakov Milatović.

Uvodni govor održao je predsjednik Opštine Plav, gospodin Nihad Canović koji je pozdravio sve prisutne i uputio riječi dobrodošlice gostima u plavsko-gusinsku dolinu, kraj u kojem se na pose ban način čuva i njeguje veza između dijaspore i zavičaja, imajući u vidu da više od tri Plava i Gusinja žive u inostranstvu.

Zahvalnost dijaspori iskazao je riječima. „ Kada spomenemo riječi lojalnost i posvećenost domovini, vi ste prva asocijacija, jer ste mnogo puta do sada pokazali kako se poštuje, čuva i voli svoje, kako se na pravi i iskren način brine o svojoj postojbini, bilo da je zovu babovinom, otadžbinom ili zavičajem. Zato, ne smijemo nikada dozvoliti da vas bilo ko smjesti u broj i statistiku".

Ikoristio je priliku da upozna sve prisutne sa planiranim aktivnostima opštine, koja nastoji da poboljša lokalnu infrastrukturu koja bi unaprijedila uslove za život svih građana i samim tim smanjila stepen iseljavanja, a takođe stvorila povoljan privredni ambijent, koji bi omogućio otvaranje novih radnih mjesta, ali i privukao ljude iz dijaspore da prepoznaju šansu za investiranje u ovaj grad.

V.d. Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima Arben Jakupi iskazao je svoje lično zadovoljstvo i čast da pozdravi prisutne, ali i one u dijaspori koji nisu bili u mogućnosti da prisustvuju centralnoj svečanosti. Istakao je ponos i zadovoljstvo organizacijom ovogodišnjih, šestih po redu, Dana dijaspore – iseljenika u Plavu, koje su u saradnji sa Opštinom Plav, kako je naglasio, premašila sva očekivanja i postavile visoke kriterijume, kao do sada najbolji organizovani Dani dijaspore-iseljenika koje je Uprava realizovala.

U svom govoru upućenom dijaspori naveo je cilj Uprave da podstakne sve institucije države da kontinuirano napreduju kako bi se stvorili uslovi da se naša dijaspora polako vraća u matičnu zemlju. Istakao je zadovoljstvo što je ove godine Uprava, zajedno sa udruženjima iz dijaspore, realizovala preko 150 značajnih projekata od prethodnih Dana dijaspore.

Takođe, spomenuo je da je ove godine oboren rekord sufinansiranja projekata dijaspore, ove godine će biti sufinansirano čak 90 projekata. Zahvalio se međunarodnim organizacijama, prije svega UN IOM, koje su prepoznale rad Uprave i podržale ih sa značajnim projektima, prije svega, mapiranjem dijaspore Crne Gore i izradom najsavremenije baze podataka. Zbog velikog interesovanja za projektom Ljetnje škole, koja ove godine broji 48 polaznika, uzrasta od 9-15 godina, iz 9 zemalja, Uprava će premijerno organizovati i Zimsku školu za djecu iz Dijaspore, koja će se održati na sjeveru Crne Gore. U završnoj riječi još jednom je pozvao dijasporu da ulaže u matičnu državu, ne samo finansije, već i vještine i znanja koje su dobili školovanje, usavršavanjem I radom u razvijenim zemljama svijeta.

Na centralnoj proslavi se obratio i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, koji je uvaženoj dijaspori poručio: "Energija koju osjećam na svakom koraku uvjerava me da ljubav prema našoj zajedničkoj kući, prema Crnoj Gori, ne mogu umanjiti ni kilometri koji vas, uslijed životnih okolnosti, privremeno dijele od njenih granica". Ukazao na to da je dijaspora pouzdan oslonac Crnoj Gori, njenom sveukupnom društvenom razvoju i ekonomskom prosperitetu. "Događaji poput ovog, lijepa su prilika da se podsjetimo koliko je važno da, kao država, njegujemo dobre odnose sa crnogorskom dijasporom, koja predstavlja neprocjenjivo blago našeg kulturnog identiteta i snažnu ekonomsku podršku. Značajan je broj aktivnosti kojima ste vi, pripadnici crnogorske dijaspore, doprinijeli razvoju Crne Gore, čineći je puno boljim mjestom za život nego što je ona to bila u vremenima kada ste bili prinuđeni da je, nadam se, samo privremeno napustite. Biću slobodan da konstatujem da ste bili a i danas jeste - pouzdan oslonac Crnoj Gori, njenom sveukupnom društvenom razvoju i ekonomskom prosperitetu. Zato vam, kao Predsjednik Crne Gore, odajem zahvalnost i iskazujem spremnost da učinim sve da se odnos države prema crnogorskoj dijaspori dodatno osnaži i unaprijedi", kazao je Milatović. On je dodijelio posthumno Povelju Uprave za saradnju sa dijasporom- iseljenicima Luciji Petričević iz Argentine, koju je u ime porodice preuzela njena sestra Sofija Petričević.

Po završetku obraćanja predstavnika državnih organa uslijedilo je kulturno-umjetnički program KUD-a “Plavsko jezero”, nakon čega je upriličena tradicionalna dodjela nagrada istaknutim pojedincima i organizacijama dijaspore-iseljenika, a ovogodišnji dobitnici nagrada u pet kategorija su: gospodin Nenad Stevović - nagrada za očuvanje državnog identiteta i pripadnosti Crnoj Gori, Asocijacija za solidarnost i kulturu crnogorskih iseljenika (Burhaniye Karadağ Goçmenlerı Yardımlaşma Dayanışma ve kültür derneğı) - nagrada za doprinos u oblasti diplomatije i promocije Crne Gore, Zoran Simović - nagrada za doprinos u oblasti sporta, Bošnjačko donatorska fondacija BD Fond - nagrada za dobročinstvo, Udruženje Crnogoraca Opštine Kula - nagrada za doprinos u oblasti kulture.

Takođe, Uprava za saradnju sa dijasporom-iseljenicima na prijedlog Opštine Plav dodijelila je Plaketu gospodinu Šukriji Cecunjaninu za dobročinstvo u oblasti filantropskih i dobrotvornih aktivnosti i Zahvalnicu  (Web Portal www.Gusinje-Plav.com) glavnom uredniku, gospodinu Rafetu Hotu, za doprinos u oblasti kulture, obrazovanja, njegovanja I promocije, kulturnog  nasljeđa, osobenosti vrijednosti i stvaralaštva, kao I očuvanje tradicije, kulturnog I jezičkog identiteta Crne Gore u dijaspori. Claudiu Petričeviću (in memoriam Lucia Petričević)  dodijeljena je Povelja u oblasti očuvanja državnog identiteta i pripadnosti Crnoj Gori.

Nakon dodjele nagrada istaknutim predstavnicima dijaspore-iseljenika i udruženja dijaspore-iseljenika, kao i pojedincima, prisutnima se obratio Slobodan Balandžić, predsjednik Udruženja Crnogoraca opštine Kula koji se tim putem zahvalio u ime nagrađenih i održao kratak govor o udruženju, u čije je ime primio nagradu.

Nakon toga publiku je zabavljao KUD “Textilac” iz Bijelog Polja, a potom je uslijedio koncert regionalne zvijezde, pjevača Hari Mata Harija, koji je publiku zabavljao svojih najvećim hitovima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. jun 2024 15:24