Petar Odžić
24/02/2024 u 20:18 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Odžić za "Dan": Uputićemo inicijativu Vladi za povećanje sociјale

Moraju se ukloniti određeni restriktivni elementi koji sada onemogućavaju ljude u stanju estremnog siromaštva da prime i ovako nisku nadoknadu, istakao јe za "Dan" zamjenik predsjednika SDP-a

Crnogorsko društvo u vremenu kada se priča o povećanju zarada za razne kategorije budžetskih korisnika ne smije ostaviti po strani najugroženiju populaciju – korisnike socijalne pomoći, kazao јe za "Dan" zamjenik predsjednika Socijaldemokratske partiјe (SDP) Petar Odžić. On ističe da su sociјalna primanja, odnosno nakoknade, početkom godine povećane za simbolična tri eura na mjesečnom nivou, "što je smiješan iznos kad pogledamo koliko se novca iz budžeta troši na službena putovanja, skupocjena vozila i konsultantske usluge".

– Materijalno obezbjeđenje porodice ključna je socijalna pomoć koju dobijaju porodice koje nemaju nikakvih primanja za život, a broj naših sugrađana koji je primaju prelazi 23.000. Pomoć za pojedinca iznosi svega 87 eura, dok je iznos za dvočlanu porodicu 105 eura, a za petočlanu 167 eura. Kad imamo u vidu galopirajuću inflaciju u protekle dvije godine, cijene hrane, ljekova ili prevoza, jasno je da ovaj iznos ne može podmiriti ni najosnovnije potrebe ugroženih građana. Zbog toga će SDP predložiti povećanje ovog iznosa, ali i izmjene i dopune zakona kako bi se on prilagodio potrebama najsiromašnijih. Moraju se ukloniti određeni restriktivni elementi koji sada onemogućavaju ljude u stanju estremnog siromaštva da prime i ovako nisku nadoknadu – istakao јe Odžić.

On kaže da svako društvo pokazuje snagu i prosperitet ne po formalnom rastu BDP-a ili broju bogatih, već upravo kroz brigu o onima koju imaju najmanje.

– Zbog toga je na svima nama zadatak da obezbijedimo dostojanstven, pristojan i siguran život i za one koji su najugroženiji u našem društvu, a kojih, nažalost, nije mali broj. Već početkom sljedeće sedmice uputićemo i formalnu incijativu Vladi, a konkretne predloge izmjena zakonskog okvira ubrzo ćemo predstaviti javnosti. Crna Gora, kao država socijalne pravde, ne smije zaboraviti na socijalno najugroženije i praviti se da inflacija, rast ciјena osnovnih životnih namirnica, struje, goriva i energenata, ne utiče na najsiromašnije. Džaba nam sve "Evrope sad" ako zaboravimo na one kojima svaka pomoć znači opstanak – kazao јe Odžić.

 

Dodatak za njegu i pomoć povećan na 87 eura

Dodatak za njegu i pomoć u narednom šestomjesečnom periodu iznosiće 87,24 eura, dok su troškovi sahrane određeni na 436,3 eura. Roditelj/staratelj korisnika prava na LI mjesečno će primati 257,64 eura. Naknada po osnovu rođenja djeteta za lice koje je na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore i redovnog studenta ubuduće će iznositi 105,5 eura mjesečno.

"Dan" јe 15. februara obјavio da će korisnici socijalnih davanja u narednom šestomjesečnom periodu primati za 2,93 eura veću socijalu nego dosad. Poslednjim, januarskim usklađivanjem, socijalna pomoć za pojedinca uvećana je sa 84,98 eura na 87,91 euro.

Pomoć za dvočlanu porodicu u narednom periodu iznosiće 105,57 eura, što je za 3,52 eura više nego dosad (povećanje sa 102,05 eura). Materijalno obezbjeđenje za tročlanu porodicu sada je veće za 4,23 eura i iznosi 126,73 eura (uvećanje sa 122,5 eura). Za četvoročlanu porodicu socijala je sada za 4,99 eura veća i iznosi 149,59 eura (uvećanje sa 144,6 eura), dok će petočlana familija u narednom periodu primati 5,77 eura više, odnosno 167,14 eura (uvećanje sa 161,37 eura).

Odlukom koju je Ministarstvo rada i socijalnog staranja donijelo 5. februara predviđeno je da će lice koje je bilo dijete bez roditeljskog staranja ubuduće primati 167,14 eura. Lična invalidnina iznosiće 297,36 eura mjesečno. Lice koje nije korisnik prava na dodatak za njegu i pomoć, u skladu sa Zakonom o socijalnoj dječijoj zaštiti, na ime lične invalidnine primaće 188,3 eura.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 06:59