/ - OPšTINA BAR
11/04/2024 u 17:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Opština Bar dodijelila sredstva za 10 parova za medicinski potpomognutu oplodnju

Opština Bar podržala je 10 parova u njihovom nastojanju da postupcima medicinski potpomognute oplodnje dođu do potomstva.

Shodno Javnom pozivu, koji je bio otvoren od 20. februara do 21.marta, Komisija je donijela Odluku da se u tu svrhu raspodijeli 21.000 eura.

- Bespovratna novčana stedstva u iznosu od po 3.000 eura dobiće četiri para koji pravo na liječenje neplodnosti ne mogu ostvariti na teret troškova obaveznog zdravstvenog osiguranja, dok će šest parova koji imaju  pravo na postupke medicinski potpomognute oplodnje na teret troskova obaveznog zdravstvenog osiguranja, dobiti po 1.500 eura na ime troškova za dopunsku terapiju, saopšteno je iz Opštine Bar.

Sa dobitnicima sredstava predsjednik Opštine će zaključiti pojedinačne ugovore. Dodijeljena finansijska sredstva se mogu koristiti isključivo za liječenje neplodnosti postupcima homologne i heterologne vantjelesne oplodnje (IVF i ISCI), kao i za troškove koji nastaju tokom spovođenja tog postupka.

Korisnici sredstava su dužni da u periodu od šest mjeseci od dana potpisivanja ugovora

Komisiji dostave izvještaje o namjenskom utrošku sredstava,uz fotokopije svih računa po kojima je izvršeno plaćanje.

- Opštinskim Budžetom za 2024. godinu opredijeljeno je 45.000 eura za liječenje nepolodnosti  postupcima medicinski potpomognute oplodnje, pa će neraspodijeljena sredstava u iznosu od 24.000 eura biti raspodijeljena putem novog javnog poziva koji će biti objavljen u drugoj polovini godine, navode u saopštenju.

Ova mjera podrške bračnim ili vanbračnim supružnicima,odnosno ženama koje se suočavaju sa problemom neplodnosti, predstavlja potvrdu posvećenosti lokalne uprave razvijanju pronatalitetnih politika i sastavni je dio Lokalnog plana socijalne i dječje zaštite i unapređenja socijalne inkluzije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:18