/ - SRDJAN BOLJEVIC
30/04/2023 u 14:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Osoba iz Srbije oboljela od malih boginja, za vrijeme inkubacije boravila u Crnoj Gori

Institut za javno zdravlje Crne Gore još jednom upućuje apel roditeljima i starateljima da vakcinišu svoju djecu MMR vakcinom

Osoba iz Srbije oboljela je od malih boginja, a utvrđeno je da je  u periodu inkubacije boravila na teritoriji Crne Gore, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Oni navode i da su obavještene sve nadležne institucije u Crnoj Gori u skladu sa nacionalnim i međunarodnim protokolima i za sada ne postoji prijava sumnje na obolijevanje od malih boginja u Crnoj Gori povezanih sa ovim slučajem.

Kako dodaju, sprovedene su sve neophodne protivepidemijske mjere prema oboljelom i kontaktima, u cilju spriječavanja i suzbijanja širenja pomenute zarazne bolesti.

- Epidemija malih boginja u susjednim državama je još uvjek niskog inteziteta ali svaki novi potvrđeni slučaj obolijevana iziskuje dodatni alarm za sve roditelje u Crnoj Gori koji još uvjek nijesu zaštitili svoju djecu od obolijevanja, navode iz IJZ.

Iz Instituta napominju da usljedpovećanog kretanja putnika u periodu praznika i predstojeće ljetnje sezone, povećava se i mogućnost transmisije virusa, što predstavlja poseban oprez obzirom na niske obuhvate MMR vakcinom u Crnoj Gori.

- Niska stopa stope imunizacije djece MMR vakcinom može voditi samo ka novoj epidemiji među najugroženijima, a ovog puta to bi bila djeca. Vjerujemo da ćemo uz pomoć roditelja uspjeti da spriječimo epidemiju malih boginja u našoj zemlji i sačuvamo zdravlje najmlađih članova našeg društva - naglašavaju oni.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 02:59