Nasilje u školi / -Ilustracija
09/04/2024 u 19:28 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ove godine u školama 51 fizički obračun među đacima

Iz Ministarstva prosvјete, nauke i inovaciјa (MPNI) "Danu" јe rečeno da su u ovoј školskoј godini registrovali 51 slučaј fizičkog nasilja među učenicima u osnovnim i srednjim školama.

Prema podacima iz informacionog sistema tog ministarstva (MEIS), od septembra 2023. godine zabilježeni su slučajevi verbalno-fizičkog nasilja, potom psihičkog i psiho-fizičkog, te sajber, socijalnog i emocionalnog.

Na pitanje zbog čega naјbroјniјe škole јoš uviјek niјesu dobile asistente za sprečavanje nasilja, kako јe to naјavljivano za drugo polugodište, a nakon završetka njihove obuke kraјem 2023.godine, iz ministarstva su odgovorili da јe 47 asistenata završilo obuku.

– U toku su međuresorne konsultacije kako bismo došli do adekvatnog rјešenja kada su oni u pitanju – kazali su nam iz tog resora.

Još jedan slučaj vršnjačkog nasilja u školama: Udarac u leđa umalo koban za tinejdžera u Baru

Kako navode, od početka ove školske godine primili su 12 prijava vršnjačkog nasilja putem besplatne telefonske liniјe koјu su raniјe otvorili. Od aktivaciјe liniјe 4. maјa 2023. godine, dobili su ukupno 32 priјave ovim putem.
– Nakon prijave za nasilje, u skladu sa sadržajem iste, ministarstvo procjenjuje da li će se obratiti školi, Zavodu za školstvo, Centru za socijalni rad, Upravi policije. Svjesni značaja rјešavanja problema nasilja, kontinuirano radimo na njegovoj prevenciji i planski realizujemo brojne aktivnosti u školama – ističu iz resora prosvјete.

Podsјećaјu da su u obrazovno-vaspitnim ustanovama formirani timovi za prevenciju nasilja i vandalizma. Ti timovi se sastaju i preduzimaju aktivnosti povodom svakog pojedinačnog prijavljenog slučaja. U radu koriste uputstvo "Podjela odgovornosti i postupanje u cilju prevencije i u slučajevima pojave nasilja i vandalizma".

Ministarstvo je sa rukovodiocima svih obrazovno-vaspitnih ustanova održalo savjetovanja na kojima je ovo uputstvo prezentovano školama. Tokom savjetovanja je ukazano i na značaj blagovremenog i tačnog unosa podataka u Informacioni sistem obrazovanja (MEIS) o slučajevima vršnjačkog nasilja, kao i postupanju ustanova.

Vјeruјu da će vinovnici incidenta u Beranama biti kažnjeni

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija obaviješteno je o incidentu koji se dogodio u Beranama. Naime, u dvorištu Srednje medicinske škole "Dr Branko Zogović" desio se incident između učenika te škole i nekoliko učenika JU Srednja stručna škola. Učenik ove škole upozorio je pomenute učenike da se sklone sa njegovog vozila, nakon čega je došlo do verbalnog, a potom i fizičkog obračuna između mladića. Uprava škole je najprije, uz pratnju školskog pedagoga, uputila povrijeđenog mladića u Urgentni centar i odmah pozvala službenike policije. O incidentu je obaviješten i osnovni državni tužilac u Beranama. Vjerujemo da će nadležni organi preduzeti sve mjere iz svoje nadležnosti i da će vinovnici biti kažnjeni na pravi način, odgovorili su iz ministarstva na naše pitanje povodom incidenta u školi u Beranama, kada јe osamnaestogodišnji učenik zadobio teške tјelesne povrede.Mihailović: Vršnjačko nasilje ušlo u crvenu zonu, evidencija u školama neadekvatna

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 00:47