/ - FOTO: MOD
08/12/2023 u 19:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pešić: Ministarstvo odbrane opredeljeno za poboljšanje saradnje sa zemljama regiona

Na marginama sastanka, general major Pešić je sa austrijskim kolegom potpisao Plan bilateralne odbrambene saradnje za 2024. godinu.

Generalni direktor Direktorata za politiku odbrane u Ministarstvu odbrane Crne Gore, general major Rajko Pešić je učestovao na sastanku članica i posmatrača inicijative Odbrambena saradnja država Srednje Evrope i Zapadnog Balkana (CEDC+WB), u formatu ministara odbrane, koji je održan 7. i 8. decembra, u Pragu, Češka Republika.

Sastanak u formatu ministara odbrane, koji je održan kao posljednja aktivnost u okviru ovogodišnjeg češkog predsjedavanja inicijativom, je okupio predstavnike ministarstava odbrane 13 država, pruživši i ove godine priliku za razgovore u vezi buduće odbrambene saradnje, na bilateralnom i multilateralnom nivou.

Tokom sastanka, učesnici su se upoznali sa statusom projekata koji se realizuju u okviru incijative, te razmijenili mišljenja u vezi izmijenjene globalne bezbjednosne situacije i uticaju konflikata u svijetu na region Zapadnog Balkana.

Generalni direktor Pešić je ponovio opredijeljenost Ministarstva odbrane Crne Gore za aktivno učešće na aktivnostima i projektima u organizaciji incijative CEDC+WB, naglašavajući značaj unaprijeđivanja regionalne saradnje i jačanja dobrosusjedskih odnosa.

Pešić je izrazio zahvalnost predstavnicma država članica na konstantnoj podršci zemljama Zapadnog Balkana, naglašavajući da će Ministarstvo odbrane Crne Gore i u narednom periodu aktivno učestvovati u projektima i aktivnostima CEDC+WB inicijative, potvrđujući na taj način opredijeljenost za dalje poboljšanje saradnje na polju odbrane sa zemljama regiona.

Na marginama sastanka, general major Pešić je sa austrijskim kolegom potpisao Plan bilateralne odbrambene saradnje za 2024. godinu.

 Inicijativa CEDC+WB, koja je osnovana 2010. godine, proteklih godina se dokazala kao značajan bezbjednosni forum Srednje Evrope, čiji sastanci predstavljaju odličnu priliku za unaprijeđenje odbrambene saradnje između država članica, politički dijalog i razmjenu mišljenja o dešavanjima u globalnom bezbjednosnom okruženju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. mart 2024 01:37