montenegro prajd 2023 / - SRDJAN BOLJEVIC
24/10/2023 u 09:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Podnijeto 108 prijava za govor mržnje tokom vikenda Prajda

Zaključno sa ovim ciklusom prijava, do sada su tokom 2023. podnijete 222 prijave za govor mržnje učinjen na štetu LGBTI zajednice, ističu oni

Tokom vikenda održavanja Prajda u Podgorici (21. i 22. oktobra), članovi Tima za monitoring govora mržnje na internetu LGBT Forum Progresa aktivno su pratili prisustvo komentara koji sadrže elemente govora mržnje, kao i prijetnji usmjerenih protiv LGBTI zajednice na društvenim mrežama i u drugim domenima javnog prostora.

- Ovom prilikom, vršen je monitoring objava vijesti vezanih za događaje i aktivnosti održane tokom vikenda Prajda, sa posebnim fokusom na stranice vodećih crnogorskih medijskih portala na društvenim mrežama. Nakon detaljne analize više stotina komentara koji su pratili ove objave, LGBT Forum Progres je u ponedjeljak 23. 10. 2023. godine podnio 108 prijava za govor mržnje Upravi policije Crne Gore, saopšteno je iz LGBT Foruma Progres.

Zaključno sa ovim ciklusom prijava, do sada su tokom 2023. podnijete 222 prijave za govor mržnje učinjen na štetu LGBTI zajednice, ističu oni.

- Kako ovaj fenomen često predstavlja indikaciju i prvi korak ka drugim ozbiljnijim oblicima ugrožavanja bezbjednosti LGBTI zajednice, kontinuitet procesa prijavljivanja govora mržnje igra ključnu ulogu u borbi protiv diskriminacije i stvaranju sigurnog okruženja za sve LGBTI osobe u Crnoj Gori, navode u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 15:27