Dejan Vuković / - MVP
23/05/2024 u 14:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Povodom Dan nezavisnosti u Ljubljani otvorena izložba “Konzularna predstavništva Crne Gore 1880-1914”

Dan nezavisnosti Crne Gore 21. maj svečano je obilježen u Ljubljani, u organizaciji Ambasade Crne Gore u Republici Sloveniji i Državnog arhiva Crne Gore, uz podršku Opštine Ljubljana i počasnog konzula Crne Gore Vojislava Kovača.

Tim povodom otvorena je izložba  “Konzularna predstavništva Crne Gore 1880-1914”, čime je prezentovana vrijedna dokumentacija o istoriji crnogorske diplomatije, koja će biti izložena do 27. maja 2024. u centralnom atrijumu Gradske kuće Ljubljana. Izložbu je otvorio v.d. generalnog direktora za ekonomsku i javnu diplomatiju u Ministarstvu vanjskih poslova Dejan Vuković.

Vuković je ocijenio da ova izložba predstavlja doprinos očuvanju državnog, nacionalnog i kulturnog identiteta našeg iseljeništva svih nacija i vjera, te izrazio zadovoljstvo što se njenim otvaranjem svečano obilježava Dan nezavisnosti Crne Gore u Sloveniji, kao zemlji koja je prva otvorila ambasadu u Podgorici nakon obnove crnogorske nezavisnosti.

Naglasivši da je, zahvaljujući izuzetnim diplomatama Knjaževine i Kraljevine Crne Gore, diplomatska vještina na Cetinju imala reputaciju zavidnog renomea, Vuković je podsjetio da je Crna Gora, nakon Berlinskog kongresa 1878. godine i zvanično postala 27. međunarodno priznata država na svijetu kada je otvorila ambasade u tadašnjem Carigradu, Beogradu, Parizu, Vašingtonu, uz razgranatu mrežu konzulata, posebno počasnih konzula.

Na otvaranju je govorio i direktor Državnog arhiva Crne Gore, Danilo Mrvaljević, koji je ukazao da izložba, čiji su autori Jelena Nikolić i Vukota Vukotić, ukupno broji 39 panoa i 230 dokumenata i fotografija koji svjedoče o radu konzularnih predstavnika Crne Gore u svijetu, kao i da je Crna Gora u periodu 1880 -1914 imala zastupnike svojih interesa u 42 grada, u više od 20 zemalja, na četiri kontinenta. Prisutnima se obratio i jedan od autora izložbe, istoričar Vukota Vukotić.

Izložba je okupila predstavnike Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Republike Slovenije, Ministarstva odbrane i Državnog savjeta, kao i Gradske opštine Ljubljana, diplomatskog kora, crnogorske dijaspore i studenata, te druge ličnosti iz javnog i kulturnog života Slovenije.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. jun 2024 01:48