Požar iznad Zelenike / Foto Novski portal
20/07/2022 u 10:13 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Požar iznad Zelenike pod kontrolom, ali ne i ugašen: Ukoliko vjetar ne bude pojačavao, vatra će biti ugašena danas

Prema moru, vatra je ugašena, a koliko juče, kretala se prema Bunovićima i Bjelskim Kruševicama. Helikopter Vojske Crne Gore je presjekao širenje i plamen se vraćao nazad ka opožarenom dijelu, kazao je komandir Službe zaštite i spasavanja

Požar većih razmjera koji je prije četiri dana, zahvatio područje mjesta Kabao iznad Zelenike, šireći se juče ka selima Bjelske Kruševice,  Bunovići i Rujevo, prijeteći čak i da zahvati opštinu Kotor, juče je, zahvaljujući helikopteru Vojske Crne Gore, stavljen pod kontrolu ali ne i sasvim ugašen.

Prema riječima Zlatka Ćirovića, komandira Službe zaštite i spasavanja, ukoliko tokom dana vjetar ne pojača, izboriće se se sa vatrom tokom dana.

- Situacija je danas mnogo bolja nego prethodnog dana. Jutros u zaleđu još dimi na na dva do tri mjesta. Nadamo se da vjetar neće pojačati tokom dana. Prema moru, vatra je ugašena, a koliko juče,  kretala se  prema Bunovićima i Bjelskim Kruševicama. Helikopter Vojske Crne Gore je presjekao širenje i plamen se vraćao nazad ka opožarenom dijelu. Tako da nije bilo napredovanja prema istoku, odnosno ka kaotorskoj opštini, objasnio je Ćirović.

Kaže da su očekivali da će požar trajati i narednih pet dana, no danas su već umjereni optimisti.

Ekipe su  na terenu, neće se povlačiti dok cijelo područje ne bude sanirano. Jutros nije uputio zahtjev Ministarstvu i Vojsci za slanje helikoptera.

-  Ispratićemo sve dobro, ako ne bude vjetra možda bi u toku dana moglo kompletno da se ugasi. Razvukli smo pruge s vodom oko kuća koje su napuštene i na dijelu prema Bunovićima. Prilično smo izmoreni, ali imali smo dragocjenu pomoć iz vazduha, kazao je Čirović.

Posebno je istakao vrlo požrtvovan angažman Vojske Crne Gore, za koje kaže da su obavili najveći dio posla.

-  Prvi put s njima sarađujemo i oduševljeni smo odnosom. Nema pametovanja, prihvataju naše isntrukcije, efikasni su, nevjerovatni. Pomislim onda, ima spasa za ovu državu. Komandir potpukovnik Jovan Radeta se toliko angažovao sa cijelom ekipom, da je to izvanredno i za svaku pohvalu. Juče su sigurno 40 puta zahvatali vodu iz bazena i gasili požar. Prvog dana im je trebalo za nalet 8 minuta, a juče samo 5 i po minuta. Zato je sve bilo efekansije, naglasio je Ćirović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 08:34