Ibrahim Ajbek / - DAN PORTAL
29/02/2024 u 09:39 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Predavač iz Turske učenicima predstavio drevni astrolab: Uz njega je trigonometrija lakša, sazvježđa jasnija

Djeca u školama čuju za ovaj instrument ali kad se praktično radi sa njim, razumiju koja je korist od toga. Astrolab je napredan matematički uređaj. Djeca u školi uče trigonometriju - sinus, kosinus, ali ne znaju čemu služi. U Turskoj djeca kada koriste ovaj instrument mogu da odrede razdaljinu ili ugao u odnosu na njih, u praktičnoj primjeni, naveo je Ajbek

Predavač edukativne radionice “Astrolab” Ibrahim Ajbek iz Turske ove sedmice boravi u Crnoj Gori, a njegova misija je da srednjoškolcima u nekoliko crnogorskih opština predstavi višenamjenski instrument po kojem radionica nosi ime, a koji je u prvom obliku nastao još prije nove ere.

Možda i ne zvuči interesantno jer je riječ o spravi koja datira iz baš dalekog vremena, a posebno u kontekstu napretka tehnologija i djelimičnog prelaska u virtuelni svijet. Međutim, ovaj instrument je itekako zanimljiv - Ajbeka je doveo do toga da ih sam proizvodi u nešto drugačijoj formi od prethodne ali sa istim funkcijama u cilju lakšeg korišćenja, a za one koji nisu u nauci, astrolab je savršena igračka za primjenu znanja iz matematike, geometrije, pa i geografije, a otkriva i svijet astrologije.

Astrolab ima pet namjena - izračunavanje vremena, funkciju kompasa - navigacije, izračunavanje lokacije, izračunavanje trajanja dana i noći, računanje sinusa i kosinusa.

Priliku da vide astrolab i nauče da ga koriste imaju srednjoškolci u Podgorici, Zeti, Tuzima, Plavu i Rožajama. Uz podršku Instituta Yunus Emre organizovane su radionice sa obrazovnim ustanovama u navedenim gradovima.

Nakon održanih radionica u nekoliko škola Ajbek je izuzetno zadovoljan reakcijom mladih.

- Konkretno djeca u Podgorici su za ovih par dana pokazala veoma veliko interesovanje i znatiželju, shvatili su dosta. Ovo im je interesantno, u suštini je ovo matematika, brojevi koji se račinaju, ovdje je sadržana i geometrija, a znanjem u obje oblasti astrolab se može koristiti, naveo je predavač iz Turske u razgovoru za Dan.

image

Instrument astrolab

- DAN PORTAL
image

Instrument astrolab

- DAN PORTAL

Ajbek je zapravo oživio astrolab, uprkos digitalnom dobu. Kako je kazao, želi da svijet ne uči samo teorijski o ovom instrument, već da ga upozna i primjenjuje - neko u svrhu nauke, neko u svrhu igre ili hobija.

- Trenutno samo akademski građani koji se bave temama specijalizovanim za ovako nešto su upućeni šta znači ovaj instrument. Prosječan građanin veoma teško može da shvati korišćenje ovog instrumenta, jer ima posebno računanje vremena i sata. Ja sam ovaj instrument izučavao i napravio astrolab jednostavnijim za razumijevanje, zbog čega djeca mogu veoma lako da shvate njegovo funkcionisanj. Napravio sam vodič - knjigu uputstva za korišćenje ovog instrumenta i želja mi je da popularizujem njegovo ponovno korišćenje, kazao je Ajbek.

Smatra da će njegovo oživljavanje u javnoj sferi biti korisno za sve nas.

- Na primjer, sazvježđa su trodimenzionalna, ovaj astrolabe u kojem možemo pronalaziti zvijezde je dvodimenzionalan i mnogo je lakši za korišćenje i razumijevanje. Djeca u školama čuju za ovaj instrument ali kad se praktično radi sa njim, razumiju koja je korist od toga. Astrolab je napredan matematički uređaj. Djeca u školi uče trigonometriju - sinus, kosinus, ali ne znaju čemu služi. U Turskoj djeca kada koriste ovaj instrument mogu da odrede razdaljinu ili ugao u odnosu na njih, u praktičnoj primjeni, naveo je Ajbek.

Zahvaljujući astrolabu sultanima izučavali astrološke karte

Astrolab, pojašnjava Ajbek, datira iz Antičkog doba, ali su sredinom VII vijeka tadašnji islamski naučnici ovaj instrument znatno unaprijedili i proširili njegovu funciju.

- I turski astronomi su kasnije imali uticaj na rad tog instrumenta, jer je u centralnoj Aziji izumom papira geometrija otišla toliko daleko da su mogli da usvrše određena računanja. Nakon pojave sata, astrolab kao mjerni instrument je otišao u zaborav, zbog čega je nauka bila na gubitku, kazao je Ajbek.

Kretanje zvijezda i njihov uticaj na čovjeka isto je povezano sa ovim instrumentom.

-Tako je za vrijeme osmanskih dinastija na dvoru postojao astrolog koji je za potrebe sultana i na njegov zahtjev izučavao astrološku kartu i pratio zvijezde, naveo je Ajbek.

On je po struci arhitekta, što znači da mu je geometrija u malom prstu, pa je odlučio da se da u proizvodnju ovog starog instrumenta.

- Ja proizvodim dva modela astrolaba. Od početka proizvodnog procesa imao sam saradnju sa određenim muzejskim ustanovama u Turskoj i vani, gdje sam imao neku prodaju, a kroz saradnju sa Institutom pokušavam da ga prezentujem u što više zemalja. Kada je u pitanju edukacija učenika u Turskoj po ovom pitanju, isto je kao i svuda u svijetu - u teoriji se spominje astrolab ali se u praktičnom smislu ne koristi. Tako da su ove radionice na neki način pilot projekat, pojasnio je Ajbek u razgovoru za Dan.

image

Ibrahim Ajbek

- DAN PORTAL
image

Instrument astrolab

- DAN PORTAL

Naveo je i to da postoje dvije table kao podloga za astrolab, a za boravak u našu zemlju donio je kartu koja odgovara sjevernoj hemisferi i tako za manje od minut izračunao izlazak sunca. Pojasnio se da se mogu dogoditi odstupanja plus/minus pet minuta.

- Kako se nalazimo na sjevernoj hemisferi, kod nas dužina dana ili noći zavisi od godišnjeg doba, a u temelju izračunavanja svega toga je ovaj instrument. Bez obzira što to rade sada kompjuteri, bez ovoga se to nije moglo uspostaviti. Za sve one koji žele da se bave istraživanje predlažem da ga koriste ili nauče da ga koriste, to može biti i hobi. Može se koristiti kod kuće, kao sredstvo za igru, da budi takmičarski duh, zaključio je Ajbek.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jul 2024 13:08