Sa sastanka ministra ljudskih i manjinskih prava sa Ombudsmanom i Glavnim pregovaračem / - MINISTARSTVO LJUDSKIH I MANJINSKIH PRAVA
26/04/2024 u 16:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prioritet usvajanja Zakona o zaštiti jednakosti i zabrani diskriminacije

Integracioni put Crne Gore nema alternativu i s tim u vezi svako od nas ima obavezu da da svoj maksimalan doprinos, kako bismo Crnu Goru pozicionirali u Evropskoj uniji, poručeno je sa sastanka ministra ljudskih i manjinskih prava sa obudsmanom i glavnim pregovaračem.

Na sastanku ministra Fatmira Đeke sa Ombudsmanom Sinišom Bjekovićem i Glavnim pregovaračem Predragom Zenovićem su razmjenjena mišljenja i dati konstruktivni predlozi za ubrzavanje obaveza iz agende koja se odnosi na poštovanje ljudskih prava. S tim u vezi, istaknut je značaj usvajanja krovnog antidiskriminacionog Zakona o zaštiti jednakosti i zabrani diskriminacije, koji je uvršten u Program rada Vlade za ovu godinu.

- Važnost usvajanja ovog zakona odnosi se dalje na pripremu novog Zakona o Zaštitniku/ci ljudskih prava i sloboda Crne Gore. Prvi koraci u procesu izrade novog predmetnog zakona, dogovoreni su za naredni mjesec kada će svi relevantni domaći i međunarodni akteri u zemlji na radnom sastanku koncipirati faze procesa kako bi isti bio uspješno i blagovremeno završen - naglašeno je na sastanku.

Instituciji Zaštitnika/ce ljudskih prava i sloboda Crne Gore neophodno je obezbjediti status A, u skladu sa Pariškim principima, a na isto nas obavezuju i preporuke sa međunarodnih adresa.

Na sastanku je istaknuta posvećenost Vlade Crne Gore unapređenju ukupne zaštite ljudskih prava i sloboda LGBTIQ+ zajednice u Crnoj Gori kroz izradu Zakona o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređenja.

Sa Glavnim pregovaračem razgovarano je o novoj programskoj inicijativi CERV. Riječ je o predlogu Evropske unije za sporazum sa Crnom Gorom o pridruživanju programu Unije građani, jednakost, prava i vrijednosti i trenutno se aktivno radi na finalizaciji teksta Sporazuma.

Sagovornici su izrazili spremnost da sa svog aspekta nastoje da daju puni doprinos u cilju realizacije dogovorenih zajedničkih aktivnosti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 18:27