Протест дрвопрерађивача / - фото: Б.Је
20/12/2021 u 14:49 h
Božidar Jelovac, Blaženka KlikovacBožidar Jelovac, Blaženka Klikovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Протест дрвопрерађивача: Тражимо да се донесу правилници о формирању цијена

Бралић објашњава да не траже привилегије, већ само тачне услове јавних позива, који ће бити дугорочни, који ће стимулисати развој, што је и прописано стратегијом Владе да се шума даје на коришћење ради развоја дрвопрераде

Дрвопрерађивачи са сјевера Цне Горе и данас су се окупили испред зграде Управе за шуме гдје је у току двочасовни штрајк. Они су се поново окупили испред сједишта Управе за шуме у Пљевљима због измјене у бодовању приликом додјеле концесија за шуме.

image

Протест дрвопрерађивача

- фото: Б.Је

Дрвопрерађивачи данас нису довезли машине а и мање је штрајкача у односу на протест који је одржан прије пет дана. У име двопрерађивача окупљенима се обратио Јасмин Бралић. Штрајкачима се поставило питање да ли има концесионара који су били дискриминисани по питању коцесија у односу на веће концесионаре.

- Ту информацију немам. Међутим, у последњих пет година су постојали јавни позиви за мале произвођаче до десет радника, тако да они нису били дискриминисани као што кажу. Али на тим јавним позивима никад се није продало више од 10 одсто понуђене робе, а они се буне, не знам због чега - кажеБралић.

Истиче да је једини захтјев дрвопрерађивача да се сједне за сто, да се направи стратегија, да се пребаце из надлежности Министарства пољопривреде у надлежност Министарства економије.

- Тражимо да се донесу правилници о формирању цијена, да не би цијене формирао како ко хоће - каже Бралић.

Он је појаснио разлику између НВО Савез дрвопрерађивача, који се оградио од њихових саопштења и овог данашњег окупљања.

- У Црној Гори постоји преко 150 регистрованих дрвопрерађивачких предузећа, а на протесту их је 40, а саопштењем се огласила НВО из Плава, која слободно каже који су њени чланови. Ми смо свјесни да они подржавају овох директора и ове услове да се на тендер можеш јавити без ичега. Нама није то циљ, већ развој и да се то дефинише дугорочно, а не да како који директор долази прописује своје услове - каже представник дрвопрерађивача.

Како појашњава, из тог удружења последњих пет година нико се није јавио најавни позив.

- Они можда имају погоне али се намјерно воде на физичка лица како инспекција не би могла да их контролише. Раде на црно. Ми имамо поуздане информације да у том удружењу има лица која су осуђивана за крађу шуме. Има људи који су остали дужни држави, односно Управи за шуме, али су промијенили име и сада би поново да конкуришу. То једино има код нас и против тога се ми боримо - објашњава Бралић.

Објашњавају да не траже привилегије, већ само тачне услове јавних позива, који ће бити дугорочни, који ће стимулисати развој, што је и прописано стратегијом Владе да се шума даје на коришћење ради развоја дрвопрераде.

Подсјетимо, рано јутрос се огласила и Управа за шуме која је истакла да неће дозволити дрвопрерађивачима да је уцјењују. Управа за шуме Црне Горе тврди да је до сада изашла у сусрет свим главним примjедбама дрвопрерађивача и измиjенила исте у Jавном позиву 4.

- Иако поштуjемо легитимно право свих да искажу своjе незадовољство кроз протест, ипак нећемо дозволити да дрвопрерађивачи диктираjу услове позива и на таj начин газдуjу црногорским шумама - наводи се у саопштењу Управе за шуме.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 22:00