Mileta Radovanić / (FOTO: URA)
15/05/2024 u 17:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Radovanić: Nedopustiva retraumatizacija žrtava, hitno pooštriti kazne za seksualne predatore

Nedopustiva je odluka Apelacionog suda da okrivljenom za višestruko silovanje petnaestogodišnje djevojčice umanji kaznu zatvora sa maksimalnih 15 na osam godina, saopštio je generalni sekretar Građanskog pokreta URA Mileta Radovanić.

- Ona doprinosi atmosferi u kojoj žrtve ne prijavljuju seksualno nasilje, a poznato je da se u Crnoj Gori o tome uglavnom ćuti. Zbog toga je potrebno da nadležni hitno preispitaju sudsku praksu u ovim slučajevima i da je mijenjaju, istakao je on.

(VIDEO) Protest ispred Apelacionog suda: Okupljeni traže strože kazne za silovatelje

Radovanić ističe da URA podržava povećanje kazni koje se izriču za djela protiv polnih i seksualnih sloboda.

- Žrtve nikada nijesu krive, a ovakve odluke, na izvjestan način, svaljuju na njih krivicu, retraumatizuju ih i iznova kažnjavaju. Država mora da štiti integritet svih potencijalnih žrtava, kao i njihovo fizičko i psihičko zdravlje. Zbog toga je važno da dođe do izmjena Krivičnog zakonika Crne Gore koje podrazumijevaju da ni jedna kazna za obuhvaćena krivična djela ne može biti manja od osam godina zatvora. Takođe, najteža krivična djela iz ove oblasti, kao što su seksualno nasilje nad djetetom i nemoćnim licem treba kazniti najvećom zatvorskom kaznom koju prepoznaje crnogorski pravosudni sistem. Izmjena zakona i njihova primjena jedini su način na koji pokazujemo da nam je zaista stalo do onih koji trpe nasilje, zaključuje Radovanić.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
29. maj 2024 11:31