Ljiljana Radulović / - KCCG
23/02/2024 u 10:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Radulović: Zbog nezakonite smjene, satisfakciju ću potražiti na sudu

Radulović navodi da su navodi ministra Šimuna o smjeni apsurdni i da će vrijeme ubrzo pokazati šta je stvarni razlog ove njegove žurbe

Juče smijenjena direktorica Kliničkog centra (KCCG) Ljiljana Radulović obratila se medijima tim povcodom i saopštila da odluka Vlade nema uporišta u zakonu. Ističe da će zbog zaštite svog ugleda i časti satisfakciju za, kako kaže, protivzakonitu odluku, koja nije rezultat objektivnog sagledavanja stvari, već ličnih kalkulacija, potražiti na sudu.

- Povodom razrješenja sa mjesta direktorice Kliničkog centra Crne Gore od strane Vlade, istine radi, obraćam se javnosti, ukazujući da se radi o odluci koja apsolutno nema uporišta u zakonu, odluci koja nije uvažila izvanredne rezultate KCCG u prethodne tri godine, a ni konkretne dokaze koji su argumentovano pobili sve paušalne i neistinite navode kojima je ministar Vojislav Šimun, sa inače samo dvije godine specijalističkog staža, pokušao da obrazloži svoju inicijativu - navela je Radulovićeva u reagovanju.

Kako kaže, da su njegovi navodi apsurdni govori i činjenica "da nas je optužio za recimo manjkavost ugovora neke osobe koja i ne radi u našem KCCG i to na samom kraju mandata sadašnjem menadžmentu. Vrijeme će ubrzo pokazati šta je stvarni razlog ove ministrove žurbe".

- Javnosti radi, još jednom ističem da je sadašnji menadžment u najizazovnijim vremenima preuzeo odgovornost da rukovodi KCCG kada je korona kriza bila na svom vrhuncu, a zdravstveni sistem na ivici kolapsa. Bili smo u to vrijeme, i formalno, krucijana podrška ostalim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori, a ja lično, pored svih obaveza, bila zadužena za koordinaciju svim kovid bolnicama u zemlji. Uspjeli smo da održimo mortalitet hospitalizovanih na 1,5 odsto što je jednako bolnicama u Sjedinjenim Američkim Državama, na šta sam jako ponosna - istakla je Radulovićeva.

Radulović smijenjena, Radović v.d. direktora KCCG

Kako kaže, uvođenjem dopunskog rada, uspjeli su da udvostručimo broj pregleda u odnosu na 2019. godinu koja je relevantna za poređenje kao predpandemijski period.

- Istovremeno, svi projekti koji su godinama tapkali u mjestu i o kojima se samo pričalo, u posljednje tri godine našeg mandata se realizuju ili privode kraju, pa se ove godine očekuje otvaranje dva nova objekta za tri klinike, i to Klinike za psihijatriju i Klinike za infektivne bolesti sa dermatovenerologijom, a nove Klinike za hematologiju tokom 2025. godine. Uveli smo niz novih procedura - ili uz pomoć nove opreme ili uglednih konsultanata, pa se već u narednim mesecima očekuje čak i liječenje pacijenata transplantacijom matičnih ćelija. Da suštinski priznaje kvalitet našeg rada ukazuje i to što je sve uspjehe i gotovo okončane projeke KCCG nabrojao kao uspjehe svog ministarstva u prvih 100 dana rada, a da smatra dobrim naše upravljanje ljudskim resursima govori činjenica da dva aktuelna direktora klinika postaju top menadžment naše ustanove. I ovo je potvrda da su stvarni razlozi za razrešenje daleko od struke - kaže ona.

Saznajemo: Dr Goran Pešić novi medicinski direktor Kliničkog centra Crne Gore

Dodaje da je ponosna na sve ove rezultate koje će, kako kaže, van današnjih kalkulacija, svi umjeti da cijene.

- Ali isto tako hoću da naglasim da neću dozvoliti da iko ukalja moj, više od 20 godina mukotrpno stican ugled među pacijentima i u javnosti, i profesionalno radila povjeren mi, odgovoran posao za dobrobit građana i zdravstvenog sistema. Nikada nijesam željela nikakve privilegije od ove države, pa sam odbila i ponudu da budem ministarka zdravlja u prethodnoj Vladi, ali i kalkulantsku ponudu sadašnjeg ministra. Nastavljam dalje da se usavršavam u svojoj struci dajući najbolje od sebe ovoj profesiji koju volim. Nadam se da će novi menadžment biti agilan i sposoban da nastavi tamo gdje smo mi stali, da završi započete projekte, jer to je ono što je najbitnije. Sve ostalo dođe i prođe, a rezultati su ti koji ostaju, a naši su očigledni i mjerljivi - istakla je ona.

Dodaje da će zbog zaštite svog ugleda i časti satisfakciju za ovu protivzakonitu odluku, koja nije rezultat objektivnog sagledavanja stvari, već ličnih kalkulacija, potražiti na sudu.

- Na kraju zahvaljujem svom užem timu, ali i svim svojim kolegama i medicinskom i nemedicinskom osoblju, jer su ovo naši, zajednički rezultati koji bez svih njih ne bi bili mogući - istakla je Radulović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 14:20