Delegacija UNICEF-a i Ministarstva zdravlja u posjeti porodilištu u OB cetinje / - [email protected]+3826767
20/04/2024 u 15:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Regionalna direktorica UNICEF-a u posjeti porodilištu u OB Cetinje: Kvalitet njege treba unaprijediti

Kvalitetna antenatalna njega ključna je za zdrav početak života, kazala je Ređina De Dominićis, regionalna direktorka UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju tokom posjete cetinjskom porodilištu.

Zajedno sa dr Vojislavom Šimunom, ministrom zdavlja Crne Gore, De Dominićis se srela s majkama, novorođenim bebama i zdravstvenim radnicima u porodilištu i iz prve ruke vidjela posvećenost Crne Gore poboljšanju kvaliteta zdravstvene njege majki i novorođenčadi.

Tokom posjete, De Dominićis i dr Šimun razgovarali su o preporukama iz treće Procjene kvaliteta njege majki i novorođenčadi u Crnoj Gori. U tom izvještaju identifikovane su prilike za sprovođenje novih protokola njege majki i novorođenčadi, intenziviranje obuka za jačanje vještina zdravstvenih radnika u oblasti njege majki i novorođenčadi i poboljšavanje uslova u ustanovama, tako što će se, između ostalog, organizovati više individualnih soba za porođaje i reorganizovati bolnice kako bi postale po mjeri porodice.

- Želim da se osvrnem na odnos zaposlenih prema porodiljama koji odiše humanim, predanim i profesionalnim radom. Njihova solidarnost, predanost poslu i svakodnevni trud oko higijene prikriva velike nedostatke u ovoj bolnici, a to su neadaptirane prostorije, zastarjela aparatura i kreveti, nehumani uslovi za rad zaposlenih i boravak majke i bebe. Podrška majkama da ostvare blizak odnos pun ljubavi sa svojim bebama, dobar početak dojenja u najkraćem roku, kroz program baby friendly, moguć je samo uz potpunu adaptaciju ovog odjeljena - kazala je majka Snežana Minić tokom razgovora o svom iskustvu u cetinjskom porodilištu s regionalnom direktorkom UNICEF-a Ređinom De Dominićis i ministrom zdravlja dr Vojislavom Šimunom.

Majka Anita Miketić govorila je o značaju baby friendly programa.

- Izuzetno se radujem baby friendly programu. Mislim da bebi puno znači da odmah bude uz majku, a naravno i majci. Takođe, moram da napomenem koliko je bitna uloga oca u prvim trenucima rođenja bebe. Njegovo prisustvo majci uliva sigurnost i daje snagu. Mnogi očevi to smatraju neprocjenjivim iskustvom - kazala je Miketić.

UNICEF radi s partnerima širom svijeta kako bi svim bebama i majkama obezbijedio pristupačnu, visokokvalitetnu zdravstvenu zaštitu za vrijeme trudnoće, tokom i nakon porođaja.

- Zdrav početak života zavisi od pristupa kvalitetnoj zdravstvenoj njezi za majke i bebe - poručila je Ređina De Dominićis, regionalna direktorka UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju.

Unapređenje kvaliteta zaštite za sve majke i bebe, što je prije moguće i u skladu s međunarodnim standardima, prioritet je Ministarstva zdravlja Crne Gore.

- Zdravlje beba i majki i podsticajno okruženje u porodilištima, upravo po mjeri novorođenčadi i porodilja, naš je zajednički cilj koji smo riješeni da ostvarimo u narednom periodu. Iako je evidentno poboljšanje u odnosu na ranije izvještaje u ovoj oblasti, posljednja Procjena kvaliteta njege majki i novorođenčadi, koju je Ministarstvo zdravlja sprovelo uz podšku UNICEF-a, prepoznala je ključne oblasti koje treba poboljšati i dala preporuke da se kvalitet njege unaprijedi u svim ustanovama u Crnoj Gori. Zahvaljujem UNICEF-u koji je svoja ekspertska znanja nesebično podijelio sa crnogorskim zdravstvenim sistemom i doprinio unapređenju zdravstvene zaštite u ovoj oblasti", rekao je ministar zdravlja dr Vojislav Šimun.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 19:15